Újabb Creuztfeldt-Jakob megbetegedés Franciaországban

Öt éven belül a negyedik Creuztfeldt-Jakob megbetegedést regisztrálták Franciaországban, ezúttal egy negyven év alatti férfin, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

Hivatalos bejelentés nem hangzott el a szivacsos agyvelősorvadással járó kergemarhakór emberi változatának tekintett Creutzfeldt-Jakob kór új variánsának (nvMCJ) legújabb áldozatáról, az információ az egészségfelügyeleti intézet (InVS) internetes oldaláról vált ismertté a hét végén.

A betegség természetére való tekintettel csak a tünetek alapján valószínűsítik, hogy a beteg a prion fehérje hibás működésének következtében kialakult, visszafordíthatatlan leépüléssel járó egészségkárosodásban szenved, a biztos diagnózist ugyanis csak boncoláskor tudják megállapítani.

Franciaország 1980-96 között jelentős mennyiségű állati lisztet importált Nagy-Britanniából, sé az időben a franciák marhahúsfogyasztásának 5 százaléka a szigetországból származó behozatalból került ki. Az első megbetegedést 1996-ban fedezték fel, abban az évben, amikor Angliában felismerték a kergemarhakór és az embernél jelentkező, új típusú, főleg a fiatalabb korosztályokat sújtó Creutzfeldt-Jakob szindróma közötti összefüggést. Azóta három beteg hunyt el Franciaországban, miközben Nagy-Britanniában 101 ember esett áldozatául a végzetes bajnak.

Pesszimista becslések szerint a nvMCJ következtében Nagy-Britannia a következő évtizedben 130 ezer újabb halálesettel számolhat, és arányosan véve a franciaországi megbetegedések száma is elérheti a 7000-es nagyságrendet - írta hét végi számában szakértők véleményét idézve a Le Figaro.

A Libération viszont emlékeztet arra, hogy augusztus elején egy fiatal brit nőnél a tünetek visszaszorulását, sőt szembeötlő javulást sikerült elérnie a Nobel-díjas amerikai Stanley Prusiner professzornak egy új gyógyszerkombinációra alapuló terápia segítségével. A Libération értesülése szerint a francia gyógyszerügynökség a közelmúltban ideiglenes hatállyal kapott felhatalmazást az országos egészségfelügyeleti hálózattól az ATU betűjelzésű szer kipróbálására tizenöt feltételezett MCJ-betegnél. Ez a lap szerint esélyt kínálhat a Creutzfeldt-Jakob gyors lefolyású, súlyosabb változata által sújtott beteg számára is.