A régi-új fehérorosz elnök elismerte a "szabálytalanságokat"

Alekszander Lukasenko, a vasárnap újjáválasztott fehérorosz elnök figyelmeztette az országban bejegyzett médiumokat, hogy be kell tartaniuk az ország törvényeit. "Nem engedjük megsérteni a fehérorosz népet és a választását." Lukasenko a hétfő délután a minszki köztársasági palotában tartott sajtóértekezletén elismerte, hogy voltak szabálytalanságok, de azok szerinte nem befolyásolták a választás kimenetelét.

Az új államfő a nem hivatalos végeredmény szerint a leadott szavazatok 75,62 százalékát kapta. Az EBESZ konzultatív megfigyelőcsoportja és a közép- és kelet-európai választási szakértők csalást emlegetnek, a választás előtti időszakban számos antidemokratikus eszköz bevetését észlelték Lukasenkoék részéről. Lukasenko elismerte, hogy voltak szabálytalanságok, de azok szerinte nem befolyásolták a választás kimenetelét. Arra a kérdésre, hogy mi lesz Hans-Georg Wieck EBESZ-nagykövet további sorsa, az elnök kilátásba helyezte a nagykövet eltávolítását. "Megtörténtek a parlamenti választások, megtörtént az elnökválasztás, mit kell még itt tennie a konzultatív megfigyelőcsoportnak?"

Egyben figyelmeztette az országban bejegyzett médiumokat, hogy be kell tartaniuk az ország törvényeit. "Nem engedjük megsérteni a fehérorosz népet és a választását" - hangoztatta. Az "objektívan tájékoztató sajtó" számára viszont további támogatást ígért.

Nyomtalanul eltűnt politikai ellenfeleire vonatkozó kérdésre - akiknek elrablásával és meggyilkolásával az ellenzék az újjáválasztott elnököt vádolja - Alekszandr Lukasenko politikai provokációt és zsarolást emlegetett. "Törvényeink keretében mindent meg fogunk tenni azért, hogy ezeket az embereket is megtaláljuk" - mondta az elnök, aki szerint az eltűntek még életben lehetnek.

Befejezésül az állami és társadalmi élet "további demokratizálását" ígérte elnöksége második időszakára.

Korábban:

Nem volt szabad a fehérorosz elnökválasztás