Lukasenko nyerte a fehéroroszországi elnökválasztást

Fehéroroszország központi választási bizottsága megerősítette, hogy Alekszandr Lukasenko államfő nyerte meg a vasárnap tartott elnökválasztást. Lukasenko 75,6 százalékot szerzett, legfőbb ellenfele, Vlagyimir Goncsarik szakszervezeti vezető, az ellenzék közös jelöltje 15,39 százalékot.

Fehéroroszország központi választási bizottsága megerősítette, hogy Alekszandr Lukasenko államfő nyerte meg a vasárnap tartott elnökválasztást. Lukasenko a leadott szavazatok 75,6 százalékával került az első helyre. Legfőbb ellenfele, Vlagyimir Goncsarik szakszervezeti vezető, az ellenzék közös jelöltje 15,39 százalékkal a második, míg Szergej Gajdukevics, a Liberális Demokrata Párt elnöke 2,5 százalékos eredménnyel a harmadik helyre szorult.

Ligyija Jermosina, a központi választási bizottság elnöke az állami televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy összeszámolták az összes szavazatot, és többször is ellenőrizték az adatokat.

A nemzetközi megfigyelők, akik aggodalmukat hangoztatták a választás tisztességes, szabad és demokratikus jellegét illetően, hétfő délelőtt sajtótájékoztatón számolnak be tapasztalataikról.

Hétfő hajnali sajtóértekezletén a központi választási bizottság elnöke nem tudott kielégítő magyarázatot adni arra az újságírói kérdésre, mi indokolja a független megfigyelők által végzett és az augusztusi szociológiai felmérések eredményeivel egybeeső párhuzamos szavazatszámlálás - Lukasenko 46, Goncsarik 40 százalék -, és a hivatalos részeredmények közötti jelentős különbséget.

Arra sem kaptak az újságírók választ, miért késlekedett Minszkben, a hagyományosan ellenzékibbnek számító 2 milliós fővárosban a szavazatok összeszámlálása a régiókhoz viszonyítva.

A központi választási bizottság a nem hivatalos végeredmény közzétételét hétfő délelőttre, hivatalos végeredményt pedig péntekre ígért. A szavazáson a választásra jogosult több mint 7 millió állampolgár 82,55 százaléka adta le voksát.

Korábban:

Első részeredmények: Lukasenko vezet