A magyar külügyminiszter is elítélte a támadásokat

A Magyar Köztársaság kormánya elítélte ezt a barbár, brutális és esztelen támadást, nekünk meggyőződésünk, hogy ez a merénylet nem kizárólag az Amerikai Egyesült Államok ellen irányul, hanem mindannyiunk ellen - nyilatkozta az RTL Klub hírműsorának a Berlinben tartózkodó Martonyi János.

A külügyminiszter szerint "mindannyiunknak együttesen kell védekezni", és Magyarország szövetséges segédként a szabad világ része, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a bűnösöket megtalálják és elnyerjék megfelelő büntetésüket.

- A legfontosabb az, hogy a hasonló terrorcselekményeket megakadályozzuk, és ez összefogást igényel. Mi ebben a magunk részéről természetesen minden lehetséges eszközzel részt fogunk venni - mondta Martonyi János. Arra a kérdésre, hogy mennyire befolyásolja Magyarország helyzetét a NATO-tagság, Martonyi János azt válaszolta: ez a támadás azt jelenti, hogy "nemcsak mindannyiunk ellen, hanem ezen belül a követség ellen is irányul, és ez önmagában véve is kötelez bennünket arra, hogy a legteljesebb méretékben közreműködjünk a hasonló események megakadályozásában".

- Ez a támadás erkölcsi és politikai értelemben véve ellenünk is irányul, és természetesen ennek megfelelően fogunk cselekedni - jelentette ki a magyar külpolitika első számú irányítója.