Az Atlanti Tanács kedd esti rendkívüli ülésén a szövetségesek teljes szolidaritásukat fejezték ki a példátlan terrortámadás-sorozat áldozatává vált Egyesült Államok iránt. A NATO brüsszeli székhelyén tartott ülésen a 19 ország, köztük Magyarország, nagykövetei elítélték a szövetség egyik tagja ellen elkövetett barbár bűncselekményt, amit a nyilatkozatban "ártatlan polgári személyek esztelen mészárlásának" és "korunkban példátlan erőszakcselekménynek" bélyegeztek meg.

A NATO ülésén a szövetségesek kinyilvánították, hogy a szövetség egyöntetű eltökéltséggel fog küzdeni, minden civilizált országgal együtt a terrorizmus szörnyű csapása ellen. A támadássorozat elkövetőinek azt üzenték, hogy nem ússzák meg büntetlenül e kimondhatatlan bűncselekményt.

A nyilatkozatot a sajtó előtt ismertető Lord Robertson főtitkár kitért azelől, hogy a keddi támadásokat háborús cselekménynek minősítse, ami a washingtoni szerződés, a NATO alapokmánya 5. cikkelye értelmében kollektív fellépést tesz szükségessé egy megtámadott szövetséges védelmében. Nem nyilatkozott arról sem, hogy kit vagy mit gyanítanak a gaztett mögött és tart-e akár a szövetség, akár annak valamely állama hasonló támadástól. Csupán azt jelezte, hogy az Atlanti Tanács további üléseken fogja megvitatni a támadássorozatot és aláhúzta a szövetség eltökéltségét, hogy a terroristák nem vihetik el szárazon a szörnyű öldökléssel járó terrorista akciót.