Az első hét nap kronológiája

A New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) és a washingtoni kormányépületek ellen szeptember 11-én elkövetett támadások pontos időrendje közép-európai idő szerint:

Szeptember 11., kedd

14 óra 56 perc - egy repülőgép közvetlenül becsapódik a New York-i WTC iker-felhőkarcoló egyik toronyépületébe, tátongó üreget hagyva az épület elülső részén. Sűrű füstfelhő borítja be az épület felső emeleteit.

15 óra 14 perc - egy második repülőgép csapódik be a WTC másik toronyépületébe. A becsapódás nyomán hatalmas robbanás rázza meg az épületet. A CNN hírtelevízió élő egyenes adásban közvetíti a második becsapódást.

15 óra 30 perc - az első adatok szerint hat ember vesztette életét a robbanásokban, a sebesültek száma ezer.

15 óra 40 perc - a floridai Sarasotában nyaraló George Bush amerikai elnök kijelenti: "nyilvánvalóan terrortámadás történt". Azonnal, mindenre kiterjedő nyomozást rendel el a terroristák felkutatására. Bush azt is bejelenti, hogy megszakítja nyaralását, és azonnal hazaindul Washingtonba.

15 óra 50 perc - Washingtonban kiürítik a Fehér Ház épületét, és nem sokkal később evakuálják a Pentagon személyzetét is.

15 óra 53 perc - megkezdik a külügyminisztérium washingtoni épületének kiürítését. Közben két robbanás rázza meg a Pentagont. A védelmi minisztérium épületének egyik szárnyának falán füst gomolyog. Az első jelentések szerint heten sebesültek meg a robbanásban.

16 óra - az amerikai Szövetségi Repülésügyi Hatóság (FAA) elrendelte az összes kereskedelmi járat törlését az Egyesült Államokban.

16 óra 05 perc - összeomlik a WTC iker-felhőkarcoló déli tornya, hatalmas porfelhőt terítve a városrészre.

16 óra 28 perc - kártyavárként dől össze a WTC másik tornya is. Több tonna törmelék borítja a környék utcáit. Manhattan déli része felett hatalmas porfelhő terül szét.

16 óra 38 perc - a washingtoni külügyminisztériumnál pokolgéppel teli autó robban.

16 óra 42 perc - a perui fővárosban tartózkodó Colin Powell amerikai külügyminiszter lemondja szerdára, Kolumbiába tervezett látogatását.

16 óra 50 perc - a United Airlines amerikai légitársaság Párizsban bejelenti: a WTC épületébe becsapódott két gép közül az egyik - egy Boeing 737-es típusú gép - az ő tulajdonában volt.

16 óra 55 perc - az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik illetékese bejelenti: egy eltérített repülőgép tart a Pentagon felé.

17 óra 17 perc - Rudolph Giuliani New York-i polgármester felszólítja a New York-iakat, hogy hagyják el Manhattan déli részét.

17 óra 33 perc - az FAA illetékesei bejelentik, hogy több repülőgép fölött is elvesztették az ellenőrzést.

17 óra 34 perc - Pennsylvania államban - Pittsburghtől mintegy 130 kilométerre délkeletre, Jennerstown városka közelében - lezuhant egy Boeing 767-es repülőgép. A United Airlines bejelenti, hogy a New Yorkból San Fransiscóba tartó járata zuhant le Pittsburgh közelében.

17 óra 38 perc - Az American Airlines közölte, hogy "elveszített" két repülőgépet, amelyeken összesen 156 ember utazott.

17 óra 53 perc - az Egyesült Államok északkeleti részén felfüggesztették a vasúti közlekedést Washington és Boston között.

18 óra - az American Airlines légitársaság egyik repülőgépe becsapódott a Pentagon épületébe, az egyik épületszárny első emeleti szintjén.

18 óra 31 perc - a United Airlines légitársaság Párizsban bejelenti, hogy elvesztett egy második utasszállító - Boeing 767-es típusú - repülőgépet is.

18 óra 50 perc - Rudolph Giuliani New York-i polgármester utasítja a nemzeti gárdát, hogy segítse a mentőalakulatok munkáját, és próbálja mg fenntartani a rendet New Yorkban.

19 óra 30 perc - George Bush amerikai elnök a Louisiana állambeli Barksdale légitámaszponton bejelenti, hogy az amerikai fegyveres erőket fokozott harckészültségbe helyezték. Sajtótájékoztatóján ígéretet tesz, hogy elfogják és megbüntetik a New York-i Világkereskedelmi Központ és a Pentagon támadóit.

19 óra 50 perc - Anthony Williams washingtoni polgármester rendkívüli állapotot hirdet ki a városban a keddi terrortámadások nyomán.

20 óra - az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bejelenti, hogy az amerikai értékpiacok délután nem nyitnak ki.

20 óra - magas rangú FBI források megerősítik, hogy terrorista akció keretében rabolták el a gépeket.

20 óra 30 perc - az amerikai légügyi hatóság bejelenti, hogy kereskedelmi célú repülőgépek nem repülnek szerda délig.  

20 óra 49 perc - New York városában helyreáll a metró- és buszközlekedés. A halottak számáról a város polgármestere csak annyit mond: "több mint amennyit el tudunk viselni".

21 óra 55 perc - New York polgármestere bejelenti, hogy 200 kritikus állapotú sérültről tud, és összesen 2 100 sérültről kapott jelentést.

22 óra - a CNN nyilvánosságra hozza, hogy Bin Laden érintett lehet a terrorista támadásokban.

22 óra 10 perc - tüzet jelentenek a Világkereskedelmi Központ 7-es (azóta leomlott) épületéből.

22 óra 25 perc - A New York-i értéktőzsde bejelenti, hogy szerdáig zárva lesz a Nasdaq és a New York-i értéktőzsde.

22 óra 30 perc - Bush elnök elhagyja a Louisiana állambeli légitámaszpontot, és visszatér Washingtonba.

23 óra 15 perc - A Pentagon épülete még mindig lángokban áll. Ekkor még nem tudni adatokat az áldozatok számáról.

23 óra 20 perc - A World Trade Centerhez tarozó 47 emeletes épület összeomlik. A már kiürített épület sokáig lángolt, mielőtt megadta magát. Még egy épület maradt a térségben, ami még ég.

23 óra 30 perc-  A CNN tudósítója jelenti, hogy a Pennsylvániánál lezuhant gép célpontja lehetett: Camp David, a Fehér Ház vagy a Capitolium épülete.

Szeptember 12., szerda

00 óra - Afganisztánban, Kabulban robbanások történnek. Amerikában bejelentik, hogy nincs közük a robbanásokhoz. (Később kiderült, hogy az afgán ellenzék a felelős a robbanásokért.)

00 óra 10 perc - New York polgármester kéri a New York-iakat, hogy ha tehetik szerdán maradjanak otthon.

1 óra - a Világkereskedelmi Központ romjainál lévő Marriot hotel az összeomlás szélén.

1 óra 45 perc - A New York-i rendőrség bejelenti, hogy legalább 78 rendőrt tartanak nyilván eltűntként, és több mint 200 tűzoltó feltételezhetően meghalt.

2 óra 30 perc - Bush elnök beszédében a halottak becsült számáról annyit mond: "életek ezreivel végzett a gonosz". Beszédében megígérte, hogy Amerika felkutatja és megbünteti a keddi terrorcselekmények felelőseit, és a nekik menedéket nyújtókat.

3 óra 55 perc - a hivatalosan jelentett halottak és eltűntek száma 550. Senki sem meri megbecsülni, hogy hány halottra lehet számítani, 10 ezer, 20 ezer, vagy az első vészjósló jelentések alapján akár 50 ezer emberáldozat is lehetséges.

5 óra 30 perc - Tűzoltósági beszámoló szerint csak a Pentagonban több mint 800 halott van.

6 óra - Már több mint 300 halott tűzoltóról tudnak a hatóságok. Legalább 1750-en vannak kórházban.

7 óra - Azonosítottak öt arabot, akiknek közük lehet az egyik gép eltérítéséhez.

7 óra 40 perc - Kimentették az első három túlélőt - egy civil férfit és két rendőrt - a terrortámadás után New York-i Világkereskedelmi Központ romjai alól. Elmondásukból kiderült, hogy a romok alatt további túlélők várnak segítségre. A három túlélő mobiltelefonon adott hírt magáról, és ennek nyomán találtak rájuk a mentőosztagok.

10 óra - Már 1450 halálos áldozatról tudnak biztosan

10 óra 10 perc: Orrin Hatch, Utah állam szenátora bejelenti: az amerikai titkosszolgálatoknak sikerült lehallgatniuk Oszama bin Laden terroristavezér híveinek telefonbeszélgetéseit, amelyek során a New York-i és washingtoni merényletek következményeit tárgyalták meg. Ez alapján valószínűsíthető, hogy legalább az egyik gépeltérítőnek köze van bin Ladenhez.

11 óra - Az indiai Kasmír tartomány elszakadásáért harcoló muzulmán szeparatisták nevében közlemény jelent meg , amelyben a szervezet magára vállalja az Egyesült Államok ellen intézett keddi terrortámadást. A szervezet szóvivője azonban azt állítja, valaki visszaélt a nevükkel.

11 óra 40 perc - A külügyi szóvivő tájékoztatása szerint a délelőttig rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar áldozata az amerikai terrorkatasztrófának.

12 óra 10 perc - A szakértők arra következtetnek, hogy a gépeltérítők között gyakorlott pilóta is volt. Azt ugyanis kizártnak tartják, hogy a gép saját pilótáit kényszeríteni tudták volna arra, hogy ütközzön a World Trade Centernek vagy a Pentagonnak.

13 óra 20 perc - Két amerikai lap gyors felmérése szerint az amerikai lakosság 90 százaléka támogatna egy fegyveres visszavágást. A lakosság nagy része további támadásoktól tart.

15 óra - Füstfelhő borította el a New York-i Pénzügyi Világközpont épületének tetejét jelentik a teelvíziós állomások. Egyelőre nem derül ki, hogy mi okozta a füstöt. AWorld Financial Center Világkereskedelmi Központ romjai közelében található.

15 óra 40 perc - Megszűnt a füst a World Financial Center tetején.

17 óra - A World Trade Center romjai alól eddig 9 személyt mentettek ki: 6 tűzoltót és 3 rendőrt. További 3 emberrel telefonkapcsolatban állnak a tűzoltók, remélik, őket is hamarosan kimentik. A New York-i polgármester szerint 41 halottat is találtak már a romok alatt. A Pentagonnál nem számítanak arra, hogy túlélőkre bukkannak, eddig 80 holttestet találtak.

17 óra körül - Elrendelték a Pentagon ismételt kiürítését, mert nem tudnak megbírkózni a tűzzel.

21 óra körül - Kiderül, hogy a terroristák célpontja volt a Fehér Ház és az elnöki különgép. Részlegesen feloldják a repülési tilalmat.

21 óra 40 perc - Az Amerika Hangja tudósítója szerint Rudolf Guiliani, New York polgármestere úgy nyilatkozott, hogy a halottak száma "legalább 15 ezer".

21 óra kötül - Bush elnök ötnapos gyászt rendelt el.

21 óra 40 perc - Senkit sem gyanúsít, de őrizetbe vett néhány embert az FBI. A Szövetségi Nyomozóhivatal többeket kikérdezett Bostonban és Floridában, és a Rhode Islandi Providence-ben. Újabb két terroristát azonosítottak.

22 óra 30 perc - A legújabb bejelentések alapján a Pentagonban - a korábbi hírekkel ellentétben- "csak" 100-150 halott lehet. A Világkereskedelmi Központnál talált halottak száma 55. Itt újabb 4 túlélőre bukkantak.

23 óra körül - Az afgán külügyminiszter kijelentette: kormánya nem adná ki Oszama bin Ladent, a keddi terrortámadás egyik gyanúsítottját.

23 óra 40 perc - Az összeomlás szélén a Világkereskedelmi Központ romjainál álló 5-ös épület. Az 54 emeletes épület közeléből 2000 mentési munkákat végző ember próbálja kitelepíteni az embereket.

23 óra 50 perc - Megtalálták a Pennsylvániánál lezuhant gép feketedobozát.

Szeptember 13., csütörtök

00 óra után - Összeomlott a WTC 5-ös épülete.

00 óra után - Szigorítják a repülési szabályokat és az utasok ellenőrzését.

00 óra 30 perc - A CNN beszámolója szerint van némi remény arra, hogy túlélőket találjanak a Pentagonban.

1 óra körül - A Kongresszus vezetői és a Fehér Ház megállapodott, hogy húszmillió dollárt különítenek el a mentési munkálatokra, a helyreállításra és a terrorizmusellenes intézkedésekre.

2 óra után - Az amerikai lapok mind foglalkoznak azzal a teóriával, miszerint a Pennsylvaniaban lezuhant gép utasai lehetséges, hogy ellenálltak elrablóiknak, és így megakadályozták, hogy a terroristák nekivezessék az utasszállítót egy negyedik célpontnak is. Ez az elképzelés nem bizonyított. Korábban híre kelt, hogy az amerikai légierő lőtte le a gépet, miután nyilvánvalóvá vált, hogy elrabolták. E verzió szerint feláldozták az utasokat, hogy elébe menjenek egy még nagyobb katasztrófának.

3 óra után - Bombariadó miatt kiürítették az Empire State Buildinget.

4 óra után - Az USA védelmi minisztere így fordult az amerikai katonákhoz: "Nagyon-nagyon számítunk rátok a következő hetekben és hónapokban." Az elnök, a szenátus és a kongresszus egyetértenek, vissza kell vágni a támadásért, és meg kell büntetni a keddi merénylet elkövetőit.

9 óra 40 perc - Az eddigi információk szerint nincs magyar áldozat, viszont harminc magyar tartózkodási helye ismeretlen.

11 óra - Legalább száz brit áldozat van, de Jack Straw külügyminiszter valószínűsítette, hogy ötszázra emelkedhet a halott britek száma.

11 óra 35 - Legalább ötvenen készítetették elő a támadást. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI )névtelenséget kérő munkatársára hivatkozva azt állítja: hogy a repülőgépeket eltérítő légikalózok száma 12 és 24 között lehet.

12 óra 57 - A kuvaiti rendőrség őrizetbe vett 20 olyan palesztint, aki az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrorcselekmények után örömünnepet tartva vonult végig az utcákon, és édességet osztogatott gyermekeknek.

12 óra 58 - Számos nemzetközi diplomata, riporter és segélyszolgálatok munkatársai hagyták el Afganisztánt. A Reuters információi szerint félve az esetleges amerikai csapástól az arab lakosság is menekül az országból, az Afganisztánban maradtak közül pedig sokan lövészárkokat ásnak.

13 óra - Németországban őrizetbe vették a támadás első gyanúsítottját, aki egy repülőtéren dolgozott.

13 óra 29 - Kiderült: a pittsburghi gépen megszavazták az ellentámadást. Az utasok közül többen hazatelefonáltak, és elmondták, hogy három arab férfi késekkel és egy dobozzal felfegyverkezve, melyben állítólag bomba van, megszállták a gépet.

15 óra - Megtalálták az öngyilkos merénylők búcsúleveleit. Az alábbi cikkből megtudhatja, az FBI merre indult el a vizsgálatok során, és mit lehet eddig tudni az elkövetőkről.

16 óra - Megfenyegették a védelmi minisztériumot: Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok védelmi minisztere szalagra vett egy az USA csapatainak szóló üzenetet, amely meglehetősen világosan beszél a közeljövő konfliktusairól: "Többet, jóval többet kell fizetnetek a jövő hetekben és hónapokban".

16 óra 15 perc - Már 94 holttestet találtak meg a romok alatt. 4763 személyt mégmindig nem találnak. Azok számára, akik hozzátartozóikat keresik, a hatóságok egy családközpontot hoztak létre.

16 óra 40 perc - Megnyitották az amerikai légteret. Norman Mineta amerikai közlekedési miniszter elrendelte az Egyesült Államok légterének újramegnyitását a polgári repülés számára washingtoni idő szerint délelőtt 11 órai hatállyal, ami közép-európai idő szerint 17 órát jelent.

17 óra 30 perc - Egy szemtanú szerint él az egyik terrorista

18 óra 06 perc - Bombariadó volt a New York-i La Guardia repülőtéren

19 óra 20 perc - Öt tűzoltót élve találtak a Világkereskedelmi Központ romjai alatt. A Világkereskedelmi Központnál dolgozó mentőalakulatok öt újabb túlélőt találtak a romok alatt. Az öt tűzoltó egy speciális terepjáróban rekedt, amikor a torony összeőlt. Mind az ötüket kórházba szállították.

21 óra körül - Az ötödik épület került az összeomlás szélére. Az 51 emeletes, 1986-ban épült felhőkarcolóban az American Express cég székelt.

22 óra után - Visszafordítotják az USÁ-ba indult járatokat. A közlekedési miniszter későn szögezte le, hogy a külföldi légitársaságok gépei egyelőre csak elhagyhatják az államokat.

23 óra 10 perc - Az amerikai hatóságok bejelentették, hogy mégsem öt, hanem csak két tűzoltót mentettek ki. A többi három túlélőnek hitt ember valószínűleg a mentésben segédkezett.

23 óra után - Kiderül, hogy áprilisban egy római szállodából ellopták az American Airlines pilótáinak igazolványát és egyenruháját. A WCT egyik tornyát és a Pentagont ennek a társaságnak a gépeivel rombolták le.

Szeptember 14., péntek

A Pentagon épülete még mindig lángol.

00 óra körül - Lezárta New York összes repterét az FBI. Később nyilvánosságra hozták, hogy három embert őrizetbe vettek.

00 óra körül - Vaklárma miatt kiürítették a Capitólium épületét, ahol az amerikai törvényhozás működik. Egy kutya jelezte, hogy bombát talált, de végül nem találtak robbanószerkezetet.

00 óra körül - Kiderült, Franciaország augusztusban figyelmeztette az FBI-t.

2 óra körül - Cáfolták azt a hírt, miszerint találtak öt túlélő tűzoltót. A nap folyamán (amely helyi idő még nem ért véget) nem találtak túlélőket.

2 óra körül - Három embert őrizetbe vettek a Kennedy reptéren.

2 óra körül - Kiderül, hogy egy túlélőt sem találtak csütörtökön.

3 óra körül - A Pentagon fontolgatja a tartalékosok behívását.

4 óra után - Egy második támadási hullámot tervezhettek azok a letartóztatottak, akiket a ennedy és a LaGuardia repülőtéren fogtak el a hatóságok. A kilenc férfinál és egy nőnél hamis igazolványokat, repülési engedélyeket és késeket találtak.

4 óra után - Több republikánus szenátor kezdeményezte, a CIA bérgyilkossal végeztesse ki Oszama bin Ladent. 1976 óta egy elnöki rendelet tiltja, hogy az USA fejvadászokat alkalmazzon.

4 óra után - Feltételekhez kötik bin Laden kiadását.

9 óra után - Már 40 milliárd dollár jut a károk helyreállítására.

12 óra körül - Gázálarcot, vizet és elsősegélycsomagot vásárolnak az amerikaiak.

13 óra körül - Rossz időjárás késlelteti a mentési munkálatokat.

13 óra után - Belgiumban őrizetbe vették a keddi támadás egy újabb gyanúsítottját.

13 óra után - Főleg amerikai-magyarok iránt érdeklődnek a konzulátuson.

13 óra után - A phoenixi nemzetközi repülőtéren egy légitársaság három alkalmazottja próbára tette a napokban Amerika-szerte megszigorított repülőtéri biztonsági intézkedéseket. A gépre késekkel és csavarhúzókkal sikerült fölszállniuk.

14 óra után - 800-nál is többen chatelnek a #wtc csatornán.

16 óra körül - A védelmi minisztérium 50 ezer tartalékos behívását kér.

16 óra után - Kitoloncoltak öt muzulmánt Olaszországból.

17 óra körül - 800 millióan emlékeztek a támadás áldozataira.

17 óra után - George Bush amerikai elnök jóváhagyta az 50 ezer tartalékos behívását katonai szolgálatra.

18 óra körül - Az ottawai magyar konzul szerint pénteken sincs esély a kanadai Ganderben rekedt magyaroknak az indulásra, annak ellenére hogy az MA090-es számú, Budapest-New York között közlekedő Malév-gép megkapta a felszállási engedélyt.

18 óra körül - Az FBI bejelenti, hogy név szerint azonosítottak 18 gépeltérítőt. Kis idővel később kiderül, volt még egy terrorista. 19 öngyilkos merénylő nevét teszik közzé az utaslisták és a vizsgálatok alapján.

22 óra körül - George Bush amerikai elnök ellátogat a Világkereskedelmi Központ romjaihoz. Az ott dolgozó mentőalakulatok kitörő örömmel üdvözlik.

Szeptember 15., szombat

1 óra - Pakisztán hajlandó megnyitni légterét az amerikai harci gépek és rakéták előtt, de cserébe az országot sújtó szankciók feloldását kéri.

9 óra után - Az amerikai légierő több támaszpontjáról is vadászgépek szálltak föl kedden, hogy megpróbálják elfogni az eltérített utasszállító gépeket. A CBS szerint öt gép vett részt az akcióban.

11 óra után - Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette egy olyan tárcaközi munkacsoportot létrehozását, amelynek az lesz a feladata, hogy megpróbálja elapasztani a terroristák pénzforrásait.

13 óra körül - A terroristák afganisztáni kiképzőközpontjait és támaszpontjait mutató térképek kerültek elő.

13 óra után - A terrorizmus elleni harcban minden eszköz, így a fegyveres erő alkalmazása is megengedett - mondta az orosz külügyminiszter.

16 óra után - Camp David-i rádióbeszédében az amerikai elnök megfenyegette Oszama bin Ladent, akit az Egyesült Államok első számú gyanúsítottjának nevezett. Bush szerint hosszú, kitartó harc várható a terrorizmus ellen.

16 óra után - Bochumban is a nyomára bukkantak az egyik arab férfinak azon három személy közül, akik éveken át Hamburgban laktak, és a jelek szerint részt vettek a szeptember 11-i terrorista akciókban.

21 óra után - Az Afganisztán elleni esetleges amerikai támadás esetén Irán lezárja afganisztáni határát, hogy elkerülje a menekültek áradatát.

23 óra után - Az FBI 25, a bevándorlási törvények megsértéséért őrizetbe vett embert hallgat ki.

Szeptember 16., vasárnap

0 óra után - Nem tudnak a nyomozók használható információkat szerezni a Pentagonnál illetve a Pennsylvániában lezuhant gépek fekete dobozaiból. Az egyik doboz teljesen üres, a terroristák valószínűleg letörölték a szalagot.

2 óra - Bombariadó miatt ismét újra kiürítették az Empire State Biuldinget.

2 óra körül - Már a második embert tartóztatta le helyi idő szerint szombaton este az FBI.

3 óra után - Kudarcba fulladt Atlantában a háborúellenes tüntetés. Az ország lakosságának 85 százaléka helyesli a terrorizmust támogató országok elleni hadműveleteket.

6 óra körül - Az utolsó külföldi állampolgárok is elhagyták Afganisztánt. A tálib kormány ugyanis bejelentette, hogy nem tudja szavatolni biztonságukat, ha támadás éri az országot.

6 óra után - Az Europol igazgatója szerint nem bin Laden szervezte a támadást.

7 óra után - Újabb közvetett bizonyítékot találnak bin Laden ellen.

9 óra után - Az Egyesült Államok ötödik legnagyobb légitársasága, a Continental Airlines bejelentette, hogy 12 ezer dolgozóját elbocsátja és ötödével csökkenti járatai számát. Példátlan válságba került az iparág a terrorakciók miatt: sok vállalat már megtiltotta alkalmazottainak, hogy amerikai légitársaságokkal utazzanak - mondták a cég vezetői.

10 óra után - Hazaindul a Malév kedd óta a kanadai Ganderben veszteglő - eredetileg New Yorkba indult - járata.

11 óra körül. - New Yorkban eddig 159 holttestet találtak meg a mentők, ebből 99-et azonosítottak. Az CNN 5 100-ra teszi az eltűnteket. A Pentagonnál 187 halottnak hitt ember van.

12 óra körül - "Amerikai ellenzékiek állnak a New York-i és a washingtoni terrortámadások hátterében" - mondta egy lapinterjúban Taha Jaszin Ramadan iraki alelnök.

13 óra után - bin Ladennel összefüggésbe hozható terrorista csoportok egyike merényletet tervezett az Egyesült Államok párizsi nagykövetsége ellen, amit egy nappal az amerikai terrortámadások előtt akadályozott meg a francia elhárítás

14 óra körül - Oszama bin Laden közleményben tagadta, hogy bármi köze lenne a terrortámadáshoz. A világszerte körözött szaúdi milliárdos azt is közölte, hogy továbbra is Afganisztánban tartózkodik.

14 óra után - Hazaérkezett a Malév napokig Ganderban veszteglő járata. Az [origo]-nak nyilatkozó utas - bár két hetes nyaralása elmaradt - nem tervezi, hogy egyhamar megpróbál újból eljutni az Egyesült Államokba.

15 óra után - Pakisztáni ultimátum a táliboknak: Az afgán kormány három napot kapott arra, hogy kiadja a merénylettel gyanúsított bin Ladent.

16 óra után - Az eltűntek száma 4 972. New York polgármestere közli, hogy néhány halottat valószínűleg sosem sikerül majd azonosítani.

17 óra után - a polgári légügyi hatóság állítólag 12 perccel a tragédia előtt riasztotta a katonai légtérvédelmi parancsnokságot az eltérített gépről. Ennek ellenére nem rendelték el a Pentagon evakuálását.

17 óra után - Lapinformáció szerint a Nagy-Britanniában élő, s Oszama bin Laden által irányított terroristák februárban ideggáz-támadást terveztek az Európa Parlament strasbourgi székháza ellen.

17 óra után - Nagy-Britanniában élő, s Oszama bin Laden által irányított terroristák februárban ideggáz-támadást terveztek az Európa Parlament strasbourgi székháza ellen

19 óra után - Az Egyesült Államok egy csoportot küld a következő napokban Pakisztánba, miután az iszlámábádi vezetés úgy döntött, hogy együttműködik az USÁ-val a terrorizmus elleni küzdelemben.

20 óra után - A New York-i Világkereskedelmi Központ elleni támadás után hivatalosan eltűntnek nyilvánított személyek száma 5 097, közölte Rudolph Giuliani polgármester. "Eddig 180 személy halálát állapítottuk meg, és közülük 115-öt sikerült azonosítani", közölte Giuliani sajtótájékoztatóján. A Pentagonban 188 embert hisznek halottnak.

21 óra - Oszama bin Laden érdeklődött egy bolgár atomerőmű nukleáris hulladéka iránt, amit csak atombomba elkészítésére lehet használni - mondta Bin Laden egyik cégének volt alkalmazottja.

Szeptember 17., hétfő

0 óra után - A New York-i mentést koordináló szakemberek jelenleg azt kérik az adományokat küldő emberektől, hogy ne küldjenek több ruhát és élelmiszert, mert már a meglévő mennyiséget sem tudják felhasználni.

1 óra után - Dick Cheney amerikai alelnök szerint nagyobb önállóságot kéne adni az FBI-nak. Megígérte, hogy alaposan felülvizsgálják, milyen forrásokat használhat és milyen műveleteket hajthat végre a jövőben az amerikai titkosszolgálat a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

6 óra után - Az önkéntesek speciális kis központot hoztak létre a kisállatok megmentésére. Eddig 50 állatot mentettek ki a lezárt körzetből.

7 óra után - Pakisztán riadókészültségbe helyezte hadseregét, miközben Kína, menedékkereső terroristák érkezésétől tartva, szigorúan ellenőrzi pakisztáni határát.

10 óra után - Az Egyesült Államok igazságügy minisztere szerint szigorúbb terrorizmus ellenes törvényre van szükség.

11 óra után - Két újabb embert tartóztattak le Amerikában, akiktől értékes információkat várnak a múlt heti támadások ügyében. Közben kiderült, hogy a múlt héten letartóztatott két arab férfi a merénylet idején repülőgépen ült. Az FBI elképzelhetőnek tartja, hogy azt is el akarták téríteni.

12 óra után - Az Egyesült Államok az egész emberiséget fenyegető vegyi és biológiai fegyverekkel tervezett terrortámadásokra számít, amelyek súlyosabb veszteségeket okozhatnak, mint a repülőgépekkel elkövetett merényletek. Az USA több államában jelenleg is rejtőzködnek olyan terrorista szervezetek, amelyek rendelkeznek vegyi, illetve biológiai fegyverekkel.

13 óra után - Titkolják a pakisztán-tálib tárgyalás eredményét. Csak annyit közöltek, hogy az Az Afganisztánban tartózkodó pakisztáni küldöttség befejezte döntő fontosságú tárgyalását, amelyen megpróbálta rábírni a tálib vezetést az Egyesült Államok elleni terrortámadások fő gyanúsítottjának kiadatására.

13 óra után - Mintegy ötven amerikai szakértő, köztük a különleges szolgálatok több tagja érkezett Iszlámábádba a péntekre virradó éjszakán, hogy a terroristaellenes háború előkészítésével kapcsolatos együttműködésről tárgyaljon a pakisztáni hírszerző szolgálatok illetékeseivel.

14 óra után - Állítólag egy brit villamosmérnök agyából pattant ki az ötlet, hogy utasszállítókkal támadjanak meg épületeket. Ramzi Yousef, Kuvaitban született terrorista a háttérből irányította az 1993-as World Trade Center elleni merényletet is, és most egy amerikai börtönben ül.

14 óra után - Több ország is felmutat, vagy igyekszik felmutatni valami eredményt a bin Laden utáni nyomozásban. Angliában kiderítették, hogy egy angol bankon keresztül folytattak pénzügyi tevékenységet bin Laden emberei. Svájcban nyomozást rendeltek el, hogy kiderítsék a bankokon keresztül mehettek-e bin Laden embereinek üzletei.

14 óra 30 perc - Afganisztán és Pakisztán is fegyverkezik. Az Afganisztánt uraló tálib vezetés hétfőn lezárta légterét, és 20-25 ezer katona telepítését kezdte meg a pakisztáni határ körzetébe. Minderre állítólag Pakisztán saját csapatainak telepítésével válaszol, de ezt a pakisztáni hadsereg szóvivője tagadja.

15 óra után - Rokonszenvtüntetés Teheránban az amerikaiak mellett.

15 óra 30 perc - A hétfői kereskedési napon - egy hét kényszerű, tragikus szünet után - a New Yorki tőzsde, a NYSE ötven pontos mínuszban nyitott, majd tovább zuhant.

16 óra körül - Az Egyesült Államokat ért terrorcselekmények miatt pénteken rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az EU tagországai, hogy megvitassák közös védelmi politikájukat.

17 óra után - A CNN elnöke az amerikai sajtót támadja. Szerinte a sajtó jelentős része a múlt heti válságos napokon nem tudta megfelelően ellátni a feladatát. Nem volt képes kielégítően és tárgyszerűen tájékoztatni a megdöbbent nézőket, akik értetlenül álltak az események előtt.

20 óra után - Mohammad Omar molla, Afganisztán vallási vezetője bejelentette, az ország egyházi vezetői kedden döntik el, kiadják-e Oszama bin Ladent Amerikának. A bejelentést egész napos pakisztáni-afgán tárgyalás előzte meg.

21 óra után - Bush amerikai elnök kijelentette: "Megnyerjük a háborút, de ennek ára lesz". Az elnök háborút üzent a kedden megtámadott Pentagon épületéből. "Wanted. Dead or alive." "Keressük. Élve vagy halva." - idézte Bush a vadnyugati plakátokat.

22 óra után - A héten az európai nagyhatalmak vezetői egymásnak adják majd a kilincset Washingtonban. A Fehér Házba várják a német külügyminisztert, a francia elnököt és a brit miniszterelnököt is.

Szeptember 18., kedd

1 óra után - A keddi terrortámadás gazdasági hatásai legsúlyosabban a légitársaságokat érinti Amerikában. A várható forgalomcsökkenés miatt tízezrek veszthetik el állását.

2 óra 45 perc - Az USA elleni terrortámadásokban 62 ország 5856 polgára vesztette életét hétfői becslések szerint.

4 óra után - Az elnök próbálja önmérsékletre felszólítani az amerikaiakat, az egyre fokozódó muzulmán-ellensség miatt.

6 óra - Az amerikai igazságügy-miniszter szerint nagyon óvatosnak kell lenniük az amerikaiaknak, mert komoly esélye van, hogy újabb terrortámadást készítenek elő az USA ellen.

8 óra - Másfél millióan menekülhetnek el Afganisztánból.

9 óra - Az afganisztáni tálib vezetés hajlik a megegyezésre Oszama bin Laden kiadatásáról, de feltételekkel, így például, hogy a szaúdi milliárdost semleges országban állítsák bíróság elé. Eközben azonban a tálib kormány azt közvetíti a népnek, hogy a bin Laden elleni vád csak ürügy, valójában az Egyesült Államok és a világ összes imperialistája le akarja rombolni az iszlám rendszert. Az afganisztáni tálib vezetés ezért szent háborúra készíti fel a lakosságot.

10 óra után - Bár a tálibok bizonyos feltételeket mellett hajlandóak bin Laden kiadására, a legfelsőbb muszlim vezetés még legalább szerdáig nem hozza meg döntését az ügyben.

10 óra 10 perc - Afgán ulémák kezdenek tanácskozást bin Laden kiadásáról

10 óra 20 perc - Bush aláírta a 40 milliárd dollártos újjáépítési keretet. A pénz nagy részét New York és a Pentagon újjáépítési költségeire szánják.

10 óra 20 perc - Készülődnek az amerikai hadihajók.

12 óra 30 perc - Dzsihádra, szent háborúra szólítanak a pakisztáni vallási vezetők abban az esetben, ha az USA megtámadná Afganisztánt. Miközben a pakisztáni politikai vezetés az Egyesült Államok mellett kötelezte el magát, a vallási vezetők "Halál Amerikára!" jelszóval szerveznek tüntetéseket.

12 óra 30 perc - Pakisztánban is javasolják a külföldiek távozását.

12 óra 40 perc - Egy iráni napilap értesülései szerint Oszama bin Laden kedden négy társával együtt elhagyta afganisztáni bázisát, és páncélautókkal eddig ismeretlen helyre távozott.

12 óra 45 perc - A pakisztáni delegáció elhagyta Afganisztánt.

[origo]