Lángoló ruhájú emberek ugráltak ki a World Trade Center ablakán

Sikoltozó, lángoló ruhájú emberek ugráltak ki néhány perccel a New York-i World Trade Center két tornyának összeomlása előtt. A WTC épületét ért támadás nyomán hatalmas pánik tört ki New York utcáin: az emberek többsége futva menekült a lángba borult tornyok közeléből, és a metrókban keresett menedéket.

"Láttam az épületet összeomlani. A Manhattan nyugati részén lévő utcákon mindenki fejvesztve rohant" - számolt be a Reuters helyszínen tartózkodó újságírója a WTC-t megrázó robbantásokat követő pillanatokról. A járókelők, a rendőrök és a tűzoltók is hisztérikusan kiabáltak: "mindannyian meg fogunk halni". Hatalmas porfelhő borította be pillanatok alatt az egész városrészt. Az emberek kábultan, sírva, mocskosan téblábolnak az utcákon.

"Olyan az egész, mint egy háborús övezet. Rengeteg a sebesült" - mondta az egyik tűzoltó. Mindent beborít a fojtogató füst, por és a forró hamu.

A hatalmas zűrzavar ellenére egy rövid időre sikerült kapcsolatba lépnie az épületben tartózkodókkal. A World Trade Center kereskedelmi osztályának egyik munkatársa, Cantor Fitzgerald azt kiáltotta a telefonba: "Úristen, mind meghalunk". A háttérből sikoltozás és kétségbeesett üvöltözés hangjai hallatszottak. Néhány pillanattal később megszakadt a telefonösszeköttetés, és a következő próbálkozásokra már senki nem válaszolt.

A tragédia egyik szemtanúja elmondta, hogy az egyik repülőgép közvetlenül lakása felett repült el. "Soha nem láttam még ilyen alacsonyan repülni egyetlen repülőgépet sem".

A New York-i robbanások után Washingtonban is eluralkodott a pánik. A Fehér Házat kiürítették, az épületben tartózkodó turistákat rendőri segítséggel menekítették ki. A környéket ellepték a szirénázó tűzoltóautók. Szemtanúk szerint fekete füst lepte el a Fehér Ház környékét, egy meg nem erősített hír szerint itt is robbanás történt.