Öngyilkos merénylők támadták meg szeptember 11-én az Egyesült Államok fővárosát és New Yorkban a világkereskedelmi központot, az épület mindkét szárnya összedőlt. Körülbelül 20 ezren tartózkodtak az épületben. Több mint hatezren haltak meg, a sebesültek száma is ezrekben mérhető. Összesen négy utasszállító repülőgépet használtak fel az amerikai célpontok ellen elkövetett terrortámadásokban. Egy gép a Pentagon épületére zuhant. Csak 14 embert sikerült kimenteni élve a romok alól. Az utóbbi napok nyomozásai után szinte biztos, hogy bin Laden áll a merényletek hátterében. A tálib vezetés kijelentette: ha az Egyesült Államok bizonyítékokkal tud szolgálni, készek tárgyalni a terrorista kiadatásáról. Az erről szóló döntést azonban elhalasztották. Az FBI már azonosította a gépeltérítőket, és egyre több adat birtokába jutnak a merényletekkel kapcsolatban.

Az USA elleni támadásoknak legkevesebb 62 ország 6818 állampolgára vesztette életét. Az adatok még nem véglegesek, lehet, hogy még többen lelték halálukat az öngyilkos merénylők támadásaiban. New Yorkban, a World Trade Center romjai közül eddig 201 holttestet emeltek ki, de közülük csupán 135-öt azonosítottak. Több mint 300 tűzoltó tűnt el vagy vesztette életét. A legutolsó adatok szerint több mint 1500 sérült van a New York-i kórházakban. A mentési munkálatok nehézségét mutatja, hogy az ikertornyokból származó 457 ezer tonna törmelékből a mentőosztagok eddig alig több mint 22 ezer tonnát szállítottak el a helyszínről. A pesszimista becslések szerint akár egy évbe is beletelhet, mire elhordják a romokat.

A Fehér Ház a szeptember 11-i támadások után most attól tart, hogy vegyi fegyvereket vetnek be a terroristák. A vegyi és biológiai fegyverek szétszórására a permetezésre használt repülőgépek a legalkalmasabbak. Ezért az USA-ban a napokban megszigorítoták a kisebb repülőterek őrzését is.

Egyre több jel utal arra, hogy a szaúdi terrorista milliomosnak, bin Ladennek is köze lehet a merényletekhez. Azt bin Laden is elismerte, hogy támogatta az elkövetőket, bár ő úgy fogalmazott, hogy nem vett részt az akciókban. Egy lehallgatott telefonbeszélgetés azonban szintén arra utal, hogy az egyik merénylő bin Laden embere volt. A tálib vezetés kijelentette: ha az Egyesült Államok bizonyítékokkal tud szolgálni, készek tárgyalni a terrorista kiadatásáról. Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy hamarosan bemutatják a szaúdi milliomos elleni bizonyítékaikat. A bin Laden elleni nyomozás kertében az FBI azonosította a 19 feltételezett merénylőt. Közülük azonban többen élnek, és közölték: semmi közük a merényletekhez.

Napokkal a tragédia után a világ több pontján találtak a terroristákhoz vezető szálakat. Boston és New Jersey mellett külföldön is nyomoznak. Ennek keretében többek között Franciaországban és Németországban bukkantak a hatóságok bin Laden embereinek a nyomára. Magyarországon egyelőre nem akadtak az USA elleni támadássorozat elkövetőinek nyomára, de elfogtak egy afgán katonatisztet. Egyelőre nem tudni, a tálibok küldték, vagy megszökött az országból.

A nyomozáson soha nem látott erőkkel dolgoznak a szakemberek. Az FBI már hónapok óta figyelt két terroristát, akik a Pentagonnak csapódó gép eltérítői voltak. A két férfit korábban Malajziában együtt látták. Egyikük részt vett a Cole hadihajó elleni tavaly októberi merényletben. A hajó elleni akciót bin Laden vállalta magára. Valószínűsíthető, hogy mindkét terrorista a szaúdi milliomos embere volt. Emellett a német hatóságok is azonosítottak több arab terroristát. Közülük három részt vett a gépeltérítésekben is. Az öngyilkos pilóták mellett őket segítő, a merényleteket megszervező férfiakat is azonosítottak, mindannyian Hamburgban laktak.

Egész Manhattan üzleti negyedében több mint egy hétig állt a füst, miután leomlott a Kereskedelmi Központ mindkét tornya. A CNN szerint az épületben 50 ezer ember dolgozott, körülbelül 20 ezren tartózkodtak a tragédia idején az épületben.

Az első támadás szeptember 11-én magyar idő szerint 3/4 3-kor történt, egy öngyilkos merénylő repülőgépével a World Trade Center épületébe csapódott. Miután a CNN élő közvetítése megkezdődött, az egész világ élőben láthatta, ahogy egy utasszállító repülőgép ugyanannak az épületnek a másik tornyába csapódik. Az American Airlines gépét Bostonból térítették el, fedélzetén 245 utas volt. Egy órán belül a világ egyik legnagyobb és legstabilabbnak tartott épületének előbb egyik, nem sokkal később a másik tornya is összedőlt, hatalmas por és törmelék terítette be a világ kereskedelmi központját, Manhattan üzleti negyedét.

Washingtonban az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon épületét érte terrortámadás, ugyancsak öngyilkos merénylő kormányozta gépét a világ egyik legjobban őrzött főhadiszállásába. A gépen 99-en ültek. A becsapódás erejére jellemző, hogy az emberek a levegőbe repültek. A Pentagont - amelynek egy része szintén összedőlt - 24 ezer ember hagyta el. 800-an rekedtek a romok alatt. Az elnök nem tartózkodott Washingtonban, amikor evakuálták a Fehér Házat és a Capitoliumot, a törvényhozás épületét, amely mellett hatalmas robbanás történt.

Pennsylvania állam nyugati részén is lezuhant egy Boeing 767-es repülőgép. Ennek a gépnek a célpontja valószínűleg Camp David, a közel-keleti békemegállapodások megkötésének helyszíne lett volna. Minden gépen 3-5 terrorista lehetett, késekkel felfegyverkezve. Ezen a gépen a fekete doboz felvételeinek visszahallgatása után kiderült: az utasok megpróbálták lefegyverezni a terroristákat, eközben zuhant le valahogy a gép.

A terroristák között nyilvánvalóan gyakorlott pilóták voltak, erre utal, hogy a légiirányítók szerint is hihetetlen manővereket hajtottak végre, illetve ki tudták kapcsolni az adó-vevőket.

Az FBI szerint eredetileg egy ötödik gépet is el akarhattak téríteni, azonban a gép műszaki okokból nem szállt fel időben, később pedig lezárták a légteret. Az utaslistán olyan arab nevekre bukkantak, akik a légtér megnyitása nem bukkantak fel semmilyen társaságnál. Valószínűleg a pennsylvaniai gépen is öt terrorista lett volna, egyet azonban az FBI szerint előzetesbe helyeztek, ezért lemaradt a gépről. A férfi ugyanabba a pilótaiskolába járt, mint egy másik feltételezett merénylő.

A négy lezuhant repülőgép

A United Airlines 93-as járata, egy Boeing 757-es New Yorkból San Franciscóba tartott, fedélzetén 45 személlyel.

A United Airlines 175-ös járata, egy Boeing 767-es Bostonból Los Angelesbe tartott 65 személlyel.

Az American Airlines 11-es járata Bostonból Los Angelesbe tartott 93 személlyel.

Az American Airlines 77-es járata Washingtonból Los Angelesbe tartott, fedélzetén 63 személlyel.

Riadókészültségbe helyezték az Egyesült Államok Európában állomásozó fegyveres erőit és kihirdették a szükségállapotot. Múlt csütörtökön elrendelték 50 000 tartalékos behívását. Az USA védelme miatt a légierő és a parti őrség első fokú készültségben van.

Múlt szerdára már normalizálódott a helyzet, a légteret fokozatosan megnyitották. Szeptember 17-én már a tőzsde is kinyitott.

A több országban is nyomokat találó nyomozók munkájának következtében egyre több jel utal az Afganisztánban bújdosó Oszama bin Ladenre. Afganisztánból az esetleges amerikai csapástól tartva menekülnek az emberek. Vasárnap az utolsó külföldi állampolgárok is elhagyták Afganisztánt. A tálib kormány ugyanis bejelentette, hogy nem tudja szavatolni biztonságukat, ha támadás éri az országot. Pakisztán bejelentette, hogy hajlandó megnyitni légterét az amerikai harci gépek és rakéták előtt, de cserébe az országot sújtó szankciók feloldását kéri. Az Afganisztánt uraló tálibok szombaton megtorlással fenyegették meg a szomszédos országokat, ha segítséget nyújtanak az Egyesült Államoknak egy Afganisztán elleni esetleges támadáshoz.

Fotó: Reuters
Napokkal a támadás után világszerte megemlékeztek az áldozatokról. Az Egyesült Államok mellett a világ 43 országában emlékeztek meg a keddi támadás áldozatairól, mintegy 800 millióan - Izlandtól Oroszországig. Amerikában Bush elnök a pénteki napot a gyász és az emlékezés napjává nyilvánította.

Múlt szombaton megtartották az első temetéseket. Három magas rangú, tapasztalt tűzoltótól búcsúztak New Yorkban. A város polgármestere, Rudolph Giuliani elmondta: "Sajnos előrevetíti azt, amivel a jövőben majd szembe kell néznünk."

Bush a terroristák elleni háború részeként hétfőn zároltatott 27, a terroristákhoz köthető bankszámlát. Az amerikai és brit hadsereg átcsoportosításokat végzett, és az USA repülőgépeket, két repülőgép-anyahajót, több tízezer katonát a térségbe vezényelt. Egy brit kommandó már tűzharcba keveredett a tálib erőkkel, a tálibok pedig saját állításuk szerint lelőttek két kémrepülőgépet - bár az USA csak egy gép elvesztését ismerte el. 

[origo]