Több százan vitatkoznak a támadásról az [origo] Fórumon

Több ezer vélemény érkezett délután fél öt óta az [origo] Fórumra, az USA-t ért támadással kapcsolatban. A "Világháború?" című témához szólók elsősorban azt találgatják, kik állhatnak a támadás mögött, de komoly vita lett abból, hogy hány forint lesz ezután a kenyér, és hogy megérdemelte-e Amerika a támadást.

A témáról szóló vita a Fórumon

"Először azt hittem vicc. Vagy hogy feltörték az origo-t, aztán megnéztem több helyet, megzuhantam, megpróbáltam a CNN-t, de biztos az egész világ azt próbálja, nem tudok felmenni rá." - írta az egyik első hozzászóló. A Fórum látogatói később is folyamatosan figyelmeztették egymást, milyen új információk jelentek meg az [origo]-n. Nem rég írta valaki például: "láttátok most írta egy 63 eves pali hogy sérülés nélkül kijutott a WTC-ből és '93 ban is ott volt a robbantaskor az épületben de ez kicsit jobban megrázta most..." - utalva az [origo]-nak nyilatkozó túlélőre.

A hozzászólók nagy része valamilyen arab csoportot hibáztat, a legtöbben a palesztinokat és az afgánokat gyanusítják. Komoly vita folyik a Fórumon, lehet-e bárkit is bizonyíték nélkül gyanusítani, és általában meg lehet-e bélyegezni bármelyik népet. A rasszista megjegyzésegtől az ártatlanság vélelmét minden esetben szem előtt tartó hozzászólásokig rengeteg vélemény érkezett a témában.

Vannak komoly összeesküvés elméletek is a Fórumon: "Van egy teóriám. Lehet, hogy Bush rendezte meg ezt a színjátékot, hogy végig tudja vinni a rakétavédelmi rendszer telepítését." - írta valaki. Mások szerint Izraelnek kedvez az akció, mert ha a világ közvéleménye a palesztinokat hibáztatja, akkor könnyebben terrorizálhatják az országban élő arabokat.

Sokakat emlékeztetett a támadás ismert filmekre, próféciákra, többször is felmerült "ez már meg volt írva". Valaki azt írta: "Eléggé prófétikus filmeket nyomtak mostanság nem!?!?" Egy másik hozzászóló pedig már a középkorban tudottnak vélte a katasztrófát: "A Nostredamus-os dolog frankó? A ledől a két pokoli torony című."

Sokan aggódnak, hogy az egész világot tönkreteszi a támadás. A Fórum alapkérdésére visszatérve ("Világháború?") írta például egy Fórum látogató a következőket: "Ha Amerika nem tanúsít önmérsékletet, vérbe borul a világ." A többség azonban nem világháborútól, hanem gazdasági világválságtól tart. "Közép és Kelet-Ázsia gazdasága amúgy is stagnál, és ha a három lábon (EU, ázsiai kistigrisek, USA) világgazdaság két lábát elveszíti, akkor vehetünk 500 Ft-ért kenyeret, ha lesz, mit venni, és mivel."

A kenyér árának alakulása többek fantáziáját is megmozgatta a terror támadás kapcsán. "örulj, ha nem lesz 300 Ft a kenyer" és ehhez hasonló üzenetek szép számmal olvashatóak a Fórumon. A magyarországi hatásokat egyébként is sokan firtatták. Van aki az itt élő araboktól fél, mások pedig azért aggódnak, hogy a NATO tagságunk miatt belekeveredhetünk egy megtorló háborúba. "Eszetekbe jut arról valami, hogy NATO-tagság és kötelező katonai segítségnyújtás katonai konfliktus esetén???" - kérdezi valaki.

Vannak hozzászólók, akik szerint Amerika megérdemelte a támadást, mert erőszakosan avatkozott be a világ több pontján. A jugoszláviai bombázásoktól, Hirosimáig számos okot talált néhány Fórum látogató, amelyek miatt indokoltnak látják a támadást. 

Az [origo] olvasóit ennyire még egyetlen esemény sem foglalkoztatta. Érkezett hozzászólás a világ minden részéből: a katasztrófa sújtotta New Yorkból utcai pánikról számolt be valaki, míg egy hozzászóló Szlovákiából üzeni, az ottani állami TV is a CNN adását vette át egész este.