Hajtóvadászat államokon és földrészeken át - az eddigi eredmények

Egy 50 főből álló csoport vett részt a keddi terrorista támadás megtervezésében és kivitelezésében. A csoport nagy részét már azonosították, például a 19 gépeltérítőt, akik valószínűleg nem a saját nevüket használták. A nyomozás több szálon fut: ellenőrizték a bérelt autók használóit, házkutatásokat tartottak Floridában, Bostonban, sőt még Németországba is vezettek szálak. Az alábbi cikkből megtudhatja, az FBI merre indult el a vizsgálatok során, és mit lehet eddig tudni az elkövetőkről.

Ameer és Adnan Bukhari mégis ártatlan
CNN fotó

A Reuters jelentése szerint az FBI már azonosította az ötven fős terrorista csoport negyven tagját, beleértve azokat is, akik az öngyilkos merényletekben haltak meg. Információk arra is rámutatnak, hogy a hatóságok az átkutatott autókban és lakásokban öngyilkos búcsúleveleket találtak, melyeket a terroristák szüleiknek hagytak hátra. Az FBI szóvivője nem erősítette meg a hírt.

Hamburgból is segítették a merénylőket

Az ötven fős csoport mintegy fele vehetett részt az öngyilkos merényletekben, a többiek a szervezésben és az előkészítésben vettek részt. Egyiküket csütörtökön már sikerült elfognia a német rendőrségnek Hamburgban. A hatóságok csak annyit árultak el a feltételezett terroristáról, hogy a férfi a hamburgi repülőtéren dolgozott, és azzal gyanúsítják, hogy segített a merénylőknek.

A hamburgi hatóságok az őrizetbe vett férfi mellett keresnek három arabot is, akik a városban laktak korábban. Nekik szintén közük lehet a keddi merényletekhez. Ketten közülük az Egyesült Arab Emírségek állampolgárai voltak, a hivatalos papírok szerint a hamburgi műszaki egyetem beiratkozott hallgatói közé tartoztak.

Házkutatások Floridában

A terroristák nyomára bukkantak Hamburg mellett Floridában is. Az FBI Daytona Beachen talált egy autót, amely valószínűleg bin Laden embereié. Ezenkívül a hatóságok kikérdezték egy floridai repülős iskola tulajdonosait, mivel két korábbi tanítványuknak is köze lehet a támadásokhoz. A német hatóságok által is keresett két férfi tavaly júniusban Hamburgból Floridába utazott, és ott elvégeztek egy pilótatanfolyamot. Januárban tértek vissza Hamburgba, majd egy hónappal később kiköltöztek a lakásból. Ezután feltehetően visszatértek az Egyesült Államokba. Egy floridai bárban még múlt pénteken is látták őket.

A CNN információi szerint a hatóságok Floridában keresnek még egy  közel-keleti családot, amelynek egy tagja megelőzően pilóta iskolában tanult, de a család a hétvégén elköltözött a környékről.

Ameer és Adnan Bukhari Szaud-Arábiából származott, Ameer képzett pilóta volt. Adnan lakást bérelt Floridában a családjával, és még egy férfival. A család augusztusban költözött el. Az FBI feltételezte, hogy a két testvér is részt vett a merényletekben, ugyanis az egyik autót Ameer nevében bérelték. A merényletek után azonban látták Adnant, akit ki is hallgatott az FBI. Kiderült: a testvérek iratait régebben ellopták. Adnan jelenleg is Floridában él, Ameer viszont tavaly meghalt, amikor lezuhant egy kisrepülővel. Az FBI egyik illetékese közölte: a szaudi férfit már nem gyanúsítják.

Az FBI valószínűsíti, hogy a pennsylvaniai gépen azért volt csak négy terrorista, míg a többin öt, mert az egyik lehetséges merénylőt korábban letartóztatták. Az arab férfi ugyanabba a pilótaiskolába járt, mint egy másik feltételezett terrorista.

A bostoni nyomok

Hamburg és Florida mellett Bostonban bukkantak még a terroristák nyomaira. Az FBI már korábban azonosította az egyik öngyilkos merénylet elkövetőit. Egyikük képzett pilóta volt. Az öt terrorista Bostonból szervezte meg akcióját.

A CNN korábban közölte, hogy minden egyes repülőt egy 4-5 tagú terrorista csoport térítette el, és a csoportok legalább egy tagja képzett pilóta volt. John Ashcroft, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere elmondta, hogy a terroristák késekkel és papírvágókkal támadtak az utasokra, illetve azzal ijesztgették őket, hogy bomba van náluk.

A Time magazin értesülései szerint két gyanúsított, akik a Pentagon épületébe csapódó gép eltérítői közé tartoztak, rajta voltak az FBI körözési listáján, mégis sikerült kijátszaniuk a hatóságokat és bejutottak az Egyesült Államok területére.

Hét személy jegyeit, akik valószínűleg géprablók voltak, egy hitelkártyáról fizették, ám mint kiderült a hitelkártyát egy nőtől lopták el Bostonban. Két terrorista Kanadából érkezett.

A feltételezett merénylők közül többen időközben jelentkeztek, hogy élnek, és nem vettek részt a terrortámadásokban. Valószínű, hogy a merénylők közül többen nem a saját nevüket használták. A merénylők valószínűleg egy ötödik gépet is el akartak volna téríteni, ám annak indulása műszaki okokból késett, majd lezárták a repteret a többi merénylet miatt.

[origo]