Sorozatos bombariadók Franciaországban

Egy nap alatt öt bombariadó volt Lyonban, robbanószerkezetet sehol sem találtak. Franciaország egész területén biztonsági óvintézkedéseket vezettek be, megszigorították a középületek, pályaudvarok és repülőterek védelmét.

Egy nap alatt öt bombariadó volt Lyonban, köztük az Operaházban is, amelynek több mint száz táncosát és alkalmazottját kellett sürgősen kiköltöztetni az épületből. Robbanószerkezetet egyetlen esetben sem találtak.

Két nappal az amerikai pusztító merényletsorozat után a város több helyszínéről érkeztek bejelentések, melyek a lakosság körében terjedő pánikról tanúskodnak.

A lyoni Part-Dieu pályaudvaron a biztonságiak gyanúsnak tűnő csomagot semmisítettek meg, majd egy diszkontáruházból és a Paribas bankból kértek segítséget. Az esti órákban a Lyon körzetében fekvő Villeurbanne zsidó iskolájához vonultak ki a tűzszerészek, mert az épület előtt parkoló egyik gépkocsiban gázpalackra figyeltek fel a diákok.

A több ezer áldozatot követelő New York-i és washingtoni terrortámadások után Franciaország egész területén biztonsági óvintézkedéseket vezettek be, megszigorították a középületek, pályaudvarok és repülőterek védelmét.

Bertrand Delanoe párizsi főpolgármester csütörtökön a rádióban jelentette be, hogy a hét végére számos olyan, nagy közönséget vonzó rendezvényt töröltek, amelyek esetleg terrorista támadásokra kínálnának alkalmat. Elmarad a Párizsban szombatra meghirdetett technoparádé, és lemondták a szeptember közepén szokásos nyitott kapuk napját, amelyen szabad a belépés a Városházától az elnöki palotáig minden különleges nemzeti értéket képviselő közintézménybe.

A lehetséges veszélyforrások szűkítése érdekében a fővárosban bevonták a szeméttároló kukák egyharmadát, és ötezer műanyag szemétládát ellenőriztek. Azt ajánlotta a párizsiaknak, hogy nagy, átlátszó zsákokban gyűjtsék össze a hulladékot. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy mindez csak elővigyázatossági intézkedés, valódi veszély nem fenyegeti a franciákat.

Franciaországban, mint az Európai Unió minden más államában pénteken gyásznapot tartanak, és háromperces csenddel emlékeznek meg az amerikai áldozatokról.