Lövészárkokat ásnak Afganisztánban

Csütörtökön számos nemzetközi diplomata, riporter és segélyszolgálatok munkatársai hagyták el Afganisztánt. A Reuters információi szerint félve az esetleges amerikai csapástól az arab lakosság is menekül az országból, az Afganisztánban maradtak közül pedig sokan lövészárkokat ásnak.

Csütörtökön számos nemzetközi diplomata, riporter és segélyszolgálatok munkatársai hagyták el Afganisztánt. Tartva az esetleges amerikai megtorló akcióktól a helyi lakosság is menekül. A feszült helyzetre való tekintettel az ENSZ három repülőgépet is elindított Kabulból Pakisztánba. Az utasok között volt számos külföldi tudósító, illetve az a három nemzetközi diplomata is, akik eddig a Shelter Now segélyszervezet nyolc fogvatartott nemzetközi munkatársának szabadon bocsátása ügyében maradtak Afganisztánban. Ezenkívül az ENSZ visszahívta az utolsó, a fővárosban tartózkodó munkatársát is, így a személyzet mind a nyolcvan tagját biztonságba helyezték. A CNN jelentése szerint, elutazáskor az ENSZ afganisztáni képviselői magukkal vitték az összes fontos dokumentumot is. A Vörös Kereszt Nemzetközi Bizottsága szintén megkezdte 30 munkatársa evakuálását. A Reuters információi szerint félve az esetleges amerikai csapástól az arab lakosság is menekül az országból, az ott maradtak közül pedig sokan lövészárkokat ásnak.

A keddi merényletek hátterének feltárására indított nyomozás során az Afganisztánban rejtőzködő, szaúd-arábiai származású Oszama bin Ladenre és nemzetközi szervezetére, az al-Kaidára terelődött a gyanú. Az Egyesült Államok 1998-ban cirkáló rakétákkal lőtte bin Laden afganisztáni táborát, miután felrobbantották az amerikai nagykövetségeket Kenyában és Afganisztánban. Az as-Sark al-Auszat című szaúd-arábiai napilap értesülése szerint egy afganisztáni pilóta 14 "elvakult muzulmánt" képezett ki Boeing 727 típusú utasszállító vezetésére. Az ugyancsak Londonban szerkesztett arab nyelvű újság a pilótát, Raszúl Birvaz kapitányt idézve közölte: az oktatásra a tálib rezsim kényszerítette, és négy másik társával, az Ariana afgán légitársaság volt pilótáival végezték. Állítása szerint a pilótaképző valamennyi "tanulója" egy éve elhagyta Afganisztánt, néhányan európai útlevéllel távoztak az országból. A 14 férfi először szimulációs berendezésekkel földi alapkiképzést kapott, ennek végeztével egy katonai támaszpontra kerültek Bámiján közelébe (Kabultól nyugatra), ahol Abdel Szatar és Fajd kapitánytól, valamint egy nyugalmazott pakisztáni tábornoktól, Iszlám Hántól gyakorlati oktatásban részesültek - mondta a "valahol Afganisztánban" nyilatkozó pilóta, akinek családi nevét kérésére nem hozták nyilvánosságra. A gyakorlati oktatás az afgán légitársaság Boeing gépeinek vezetését jelentette. Az Ariana légitársaságnak három Boeing 727-es gépe van, amelyből kettőt a francia légitársaságtól vettek használtan. A pilóta elmondása szerint a tanulók "fiatal arabok, afgánok és pakisztániak voltak, akik a tálibok soraiban harcoltak, vagy maguk vagy szüleik révén". Heten közülük kiválóan beszéltek angolul, és a képzés időtartama alatt, amelynek hosszát nem pontosította, lefordították a pilótakézikönyveket az Afganisztánban használatos nyelvekre, perzsára, pastura és urdura. Az amerikai nyomozók feltételezése szerint a négy géprabló közül, akik repülő bombaként használtak fel amerikai utasszállítókat, legalább egynek voltak repülési ismeretei.