Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) három éve engedéllyel rendelkezik arra, hogy titkos akcióba fogjon olyan terrortámadások megelőzése vagy megzavarása érdekében, amelyeket információi szerint Oszama bin Laden szaúdi születésű, dúsgazdag terroristavezér tervez külföldön - jelentette pénteken a The Washington Post.

Az amerikai napilap szerint még Bill Clinton előző elnök írta alá a rendeletet 1998-ban, de megerősítette annak érvényességét a jelenlegi vezető, George W. Bush is. A rendelet nem változtat a külföldi vezetők meggyilkolásának törvénybe foglalt tilalmán, de engedélyezi a fegyveres erő alkalmazását önvédelem címén.

Kormányzati források szerint a CIA több ízben élt is ezzel az engedéllyel, és fellépett különböző fegyveres csoportok ellen, mielőtt azok megkezdhették volna tervezett támadásukat. Az ügynökök az elmúlt három évben Jordániában, Egyiptomban, Kenyában és a Balkánon előztek meg támadásokat, mindenekelőtt a bin Laden szellemi irányítása alatt álló Al-Kaida szervezetéit. Bin Ladent gyanúsítják a keddi New York-i és washingtoni terrortámadások kitervelésével is - emlékeztet az AP.

A keddi támadások óta gyűjtött hírszerzési információk szerint bin Laden afganisztáni és közel-keleti táborai elhagyatottnak tűnnek - adja még hírül a lap. Amerikai katonai csapástól tartanak a jelek szerint Irakban is, ahol a héten szintén elmozgatták a hadsereg berendezéseit, amihez Szaddám Huszein elnök általában katonai művelet sejtésekor folyamodik - idéz egy névtelen forrást a lap.