Budapest információval segíthet egy közös akcióban

Magyarország készen áll a washingtoni szerződés 5. cikkelye szerint segítséget nyújtani az USA-nak - szerepel a táviratban, melyet Martonyi János külügyminiszter írt tegnap Colin Powellnak, az amerikai diplomácia vezetőjének.

Magyarország, amikor csatlakozott a NATO-hoz a teljes szárazföldi és légi haderejét felajánlotta az együttműködésre. Ezt azonban különböző feltételekkel és határidőkkel tette. Vagyis adott esetben némely egységeket gyorsan, másokat hosszabb határidőkkel bocsátaná a szövetség rendelkezésére" - nyilatkozott tegnap lapunknak Herman János. Hazánk brüsszeli NATO-nagykövete leszögezte: valamennyi akció közös döntést követően, előre meghatározott menetrend szerint valósulhat meg.

A NATO is csak akkor ajánlhatja fel segítségét, ha azt egy állam kéri. Washingtonból egyelőre nem érkezett felkérés. Szakértők valószínűtlennek tartják, hogy Budapesttől haditechnikai segítséget igényelnének. Annál inkább elképzelhető, az USA a NATO-partnerek katonai és polgári hírszerző szolgálatainak információira tart igényt - például az akció szervezésével gyanúsított Oszama bin Laden kapcsolatrendszerének feltérképezésére.