A Corriere della Sera hétvégi számában felidézi, hogy a nyár elején Milánóból Kanadába utazott egy egyiptomi férfi, akinél különféle mérnöki rajzokat találtak a megsemmisített World Trade Center tornyairól. Az Interpol kiderítette, hogy a férfi az egyiptomi Iszlám Dzsihád tagja volt. A kanadai ügynökök egyébkén nem találták ganúsnak a rajzokat, és tovább engedték a férfit.

A történetről a lap jeruzsálemi tudósítója számolt be. Eszerint a kanadai biztonsági emberek a nyár elején egy Milánóból érkezett egyiptomi férfit ellenőriztek. Aktatáskájában dokumentumokat és fényes papíron lévő fényképeket, mérnöki rajzokat találtak a World Trade Center két tornyáról. Az ügynökök akkor nem tudtak mit kezdeni ezzel az anyaggal, és mivel az nem találták furcsának a dolgot, az egyiptomit hagyták továbbmenni.

A merényletek után ez a történet is új megvilágításba kerül. A legfőbb kérdés a lap szerint az: mit keresett akkor ez az ember Olaszországban. Az Interpol utólagos számítógépes ellenőrzései során kiderült, hogy a titokzatos férfi az egyiptomi "Iszlám Dzsihád" tagja volt, amely közvetlenül Ajman Zahavirinek (Oszama bin Laden egyik jobbkezének) az utasításait követi. A lap a legutóbbi híresztelésekre utal, amelyek szerint a tengerentúli merényleteket éppen egyiptomiak és algériaiak hajtották végre. A kanadaiak által megtalált térképek, műszaki rajzok éppen a merényletsorozat előkészítését szolgálhatták - olvasható a tudósításban.

A nyomozók szerint az egyiptomi férfi különböző iszlám csoportokkal tartotta a kapcsolatot, azokkal, akik főleg Milánóban rendezték be székhelyeik egyikét. Az iszlám fundamentalista szervezkedésnek az útvonalai a lap szerint jól ismertek. Van egy "élcsapat", amelyet mudzsahedek, valamint a boszniai, csecsenföldi és szomáliai "frontokról" érkezett muzulmán "veteránok" alkotnak. Ezek főleg Pakisztánból és Afganisztánból kelnek útra, a Perzsa-öböl repülőterein szállnak át, és onnan érkeznek az észak-olasz nagyvárosba. Itt biztonságos, őrzött lakásokban kapnak elhelyezést pihenés vagy a "harcostársakkal" való eszmecsere céljából.

Az illetők időnként "csúcstalálkozókat" is tartanak Londonból, Hollandiából és Belgiumból érkezett személyekkel. Ez utóbbiak két-három nap után szinte mind Kanadába utaznak tovább. Ezek az aktivisták - akik a Corriere szerint főleg algériaiak és egyiptomiak - kitűnően hamisított dokumentumokkal, így amerikai útlevéllel rendelkeznek. Néhánynak közülük kettős állampolgársága is van. Az olasz lap emlékeztet, hogy a mostani merényletek végrehajtói - az FBI értesülései szerint - éppen Kanada területét használták a "beszivárgáshoz".