A polgári légügyi hatóság állítólag 12 perccel a tragédia előtt riasztotta a katonai légtérvédelmi parancsnokságot az eltérített gépről. Ennek ellenére nem rendelték el a Pentagon evakuálását.

A Pentagon épülete
Az Egyesült Államok katonai vezetői mit sem tudtak arról, hogy az elrabolt utasszállító repülőgép a hadügyminisztérium épülete, a Pentagon felé tart, jóllehet a polgári légügyi hatóság (FAA) riasztotta a nemzeti katonai légtérvédelmi parancsnokságot.

Ezt vasárnapi számában állítja a Washington Post. Az újság értesülése szerint a FAA 12 perccel a gép becsapódása előtt leadta a vészjelzést a légtérvédelemnek. Ugyanígy nem volt tudomása Donald Rumsfeld védelmi miniszternek, sem közvetlen segítőinek a fenyegető veszélyről egészen addig, amíg az üzemanyaggal teli repülőgép, fedélzetén 64 emberrel, a Pentagon épületébe vágódott.

A hadügyminisztérium védelméért felelős személyek szintúgy nem lettek riasztva, ennél fogva nem rendelték el a Pentagon evakuálását sem - írta az újság. További baj volt a bajban, hogy a 24 kilométerre lévő Andrews légi bázis helyett a Pentagontól 210 kilométernyire fekvő virginiai Langley katonai légi támaszpontról indult el két F-16-os vadászgép, ám a közbeavatkozásra nem nyílt módjuk, mivel alig két perce voltak a levegőben, amikor a kamikázeakcióra eltérített gép már a hadügyminisztériumra zuhant.