Az Europol szerint nem bin Laden szervezte a támadást

Miközben Bush elnök szombaton bin Ladent nevezte a keddi merényletek az első számú gyanúsítottjának, az Europol igazgatója szerint nem ő áll a támadás mögött.

Jürgen Storbeck, az európai rendőrhatóság, az Europol igazgatója szerint nem szabad elhamarkodottan megvádolni Oszama bin Ladent a keddi merényletek megszervezéséért.

Jürgen Storbeck elmondta, hogy az elképzelhető, hogy bin Ladent értesítették a készülőben levő merényletekről, lehetséges az is, hogy némi hatással is volt az akcióra, de minden bizonnyal nem ő fogta össze a támadást, nem ő hajtotta végre a részletes terv kivitelezését.

Az Europol kételkedik abban, hogy bin Laden Afganisztánból le tudta volna vezényelni a támadások utolsó szakaszát. A hágai székhelyű rendőri testület vezetője azt mondta, hogy Oszama bin Ladent nem lehet automatikusan minden, iszlám nevében elkövetett terrorista merénylet értelmi szerzőjének tekinteni.

Storbeck szerint egy sor bin Ladenhez hasonló személy létezik, aki talán bin Laden táborából való, de nem az ő utasításait hajtja végre.

George Bush amerikai elnök szombaton azt mondta, hogy Oszama bin Laden a keddi támadássorozat fő gyanúsítottja.