Bin Laden 1993-ban boszniai útlevelet kapott a muzulmánok támogatásáért

Szarajevói lapértesülések szerint Huszein Zivalj, Bosznia-Hercegovina jelenlegi ENSZ-nagykövetének irányításával tűntették el két évvel ezelőtt annak nyomait, hogy 1993-ban Oszama bin Laden boszniai útlevelet kapott. Az akciót Zivalj még a belügyminisztérium magas rangú tisztségviselőjeként irányította. Információk szerint a terroristavezér a muzulmán hadsereg támogatásáért hálából kapta az okmányt.

Bosznia-Hercegovina jelenlegi ENSZ-nagykövete, Huszein Zivalj irányításával tüntették el állítólag két évvel ezelőtt annak nyomait, hogy Oszama bin Laden terroristavezér 1993-ban az ország bécsi nagykövetségén boszniai útlevelet kapott.

A szarajevói Dan című lap már korábban hírül adta: amikor két évvel ezelőtt Törökországban elfogták Mehrez Auduni boszniai állampolgárt, bin Laden egyik bizalmasát, a szarajevói hivatalos körökben, de különösen a külügyminisztériumban pánik tört ki. Rövidesen megsemmisítettek minden arra utaló bizonyítékot, hogy bin Laden 1993-ban a boszniai háború idején boszniai útlevelet kapott.

A titkos akciót állítólag Huszein Zivalj, Bosznia mostani ENSZ-nagykövete, a belügyminisztérium akkori magas beosztású tisztségviselője irányította - írja a Tanjug hírügynökség.

A Dan szerint a terroristavezér hálából kapta az útlevelet, mert segítette a muzulmán hadsereget, és iszlám fegyvereseket küldött az országba. Az okmányt nem személyesen vette át, s használni sem tudta, mert már akkor is a nyugati országok és több muzulmán állam hírszerzése vadászott rá.

Az ügyre vélhetően kedden fény derül, amikor Szarajevóban összeül az a bizottság, amely vizsgálja, hogy a háború idején ki és milyen körülmények között osztogatta az útleveleket. A testületnek nemcsak Oszama bin Ladennel kapcsolatosan kell választ adnia számos kérdésre, hanem fényt kell derítenie arra is, hogyan szivárgott be az országba számos hírhedt iszlám szélsőséges - nem egy közülük bin Laden követője -, aki háborús bűncselekményeket követett el a boszniai háború idején, s jelenleg még mindig a balkáni országban él.