Irak szerint az amerikai ellenzék áll a terror hátterében

Amerikai ellenzékiek állnak a New York-i és a washingtoni terrortámadások hátterében - mondta egy lapinterjúban Taha Jaszin Ramadan iraki alelnök. Ramadan szerint az öngyilkos merényleteket is amerikaiak hajtották végre, és az Egyesült Államoknak felül kell vizsgálnia kül- és belpolitikáját.

Az iraki al-Rai hetilapnak adott interjúban Ramadan közölte: bár a merényletek kitervelésével és végrehajtásával arabokat, muzulmánok és tálibokat vádolnak, valójában amerikaiak állnak a terrortámadások mögött, és a végrehajtók is amerikaiak voltak - adta hírül a Reuters brit hírügynökség.

Az alelnök szerint az Egyesült Államokban „agresszív szervezetek” működnek, és az öngyilkos merényletekkel az amerikai ellenzék bosszulta meg az Egyesült Államok kormánya által elkövetett terrorcselekményeket. Hozzátette: "Amerikának felül kell vizsgálnia bel és külpolitikáját".

Ramadan az interjúban azzal vádolta az amerikai kormányt, hogy szítja az arabok és az iszlám elleni gyűlöletet.

Szombaton Szaddam Husszein iraki elnök azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, hogy bölcsességgel, és ne erővel reagáljon a terrorcselekményekre.

[origo]