Merénylet készült az Európa Parlament strasbourgi székháza ellen is

Nagy-Britanniában élő, s Oszama bin Laden által irányított terroristák februárban ideggáz-támadást terveztek az Európa Parlament strasbourgi székháza ellen - értesült a The Sunday Telegraph brit rendőrségi forrásokból. A német rendőrség által meghiúsított merénylet egy európai célpontok ellen tervezett támadássorozat első láncszeme lett volna.

A szaúdi terrorista vezér által pénzelt hat tagú csoport szarin gázzal készült elárasztani az épületet, amikor a február 11-14 közötti időszakban a EP teljes ülésszakot tart az összes, mind a 625 európai képviselő részvételével. A merényletterv egy sor ismert európai célpont elleni támadássorozat első láncszeme lett volna, amelyet a Londonban élő algériai származású terroristák frankfurti és milánói társaikkal együttműködve akartak végrehajtani - írta a brit lap.

A merényletet a német rendőrség hiúsította meg, amely egy rajtaütésszerű akcióban lecsapott a frankfurti akció szervezőire. A brit hatóságok a terrorizmus ellenes törvény alapján őrizetbe vették és vádat emeltek a hat algériai ellen, később azonban ejtették a vádakat a brit elhárítás, az MI5 kérésére. A brit rendőrség terrorizmus ellenes részlegének egy magas rangú illetékese a vasárnapi lapnak azzal magyarázta a döntést, hogy a hírszerzésnek több erőszakcselekmény-tervről volt tudomása, és csoport tagjait megfigyelés alatt akarták tartani. A brit hatóságok nem értesítették az Európai Parlamentet, csupán a strasbourgi székház biztonságának hiányosságaira hívták fel az európai honatyák figyelmét.

A brit parlament által márciusban elfogadott új terrorizmusellenes törvény által betiltott 21 terrorcsoport közül 16 az Oszama bin Laden által vezetett al-Qaeda csoportosuláshoz tartozik. A törvény elfogadása nyomán e szervezetek tagjainak többsége rejtekhelyre vonult. A törvény értelmében ugyan tilos e csoportok anyagi támogatása, a brit rendőrök az elmúlt hetekben számos ellenőrzést tartottak két londoni mecsetben, ahol aktív pénzgyűjtés folyik a csoportok támogatására.

A biztonsági szolgálatok információi szerint a nagy-britanniai muzulmán közösségben körülbelül ötezer fiatal muzulmán támogatja bin Ladent. Többségük anyagi támogatással fejezi ki szolidaritását, egyötödük viszont részt vett külföldi katonai szolgálatban, mások titkos katonai kiképzésben részesültek Nagy-Britanniában, amelynek nyomán a bin Laden által alapított Nemzetközi Iszlám Front katonai szárnyának tagjaivá váltak - írta a brit lap.