Minden külföldi elhagyta Afganisztánt

Vasárnap az utolsó külföldi állampolgárok is elhagyták Afganisztánt. A tálib kormány ugyanis bejelentette, hogy nem tudja szavatolni biztonságukat, ha támadás éri az országot.

A tálib kormány felszólításának a vöröskeresztes személyzet is eleget tesz, ők Pakisztánba utaznak Kabulból. A nyugati diplomaták és segélymunkások, illetve a nemzetközi tisztviselők döntő hányada, köztük az ENSZ-állomány már csütörtökön elutazott Afganisztánból.

Az országot nemcsak a külföldiek hagyják el, a háborútól félő afgánok közül is menekül, aki tud, elsősorban Pakisztán felé. Mivel a televíziót betiltották, sokan a külföldi rádiók adásaiból értesültek a keddi amerikai merényletek következményeiről.

George Bush amerikai elnök szombaton kijelentette, hogy az Egyesült Államok háborúban áll, és az ellenség a keddi New York-i és washingtoni merényletek elkövetői. Bush kijelentette: az első számú gyanúsított, a minden bizonnyal Afganisztánban rejtőzködő Oszama bin Laden nem bújhat el az Egyesült Államok és szövetségesei elől.

Az azonban továbbra sem egyértelmű, hogy az USA bin Laden mellett Afganisztánt is ellenségnek tekinti-e.