Orosz részről felvetődött az USA katonai támogatása

Egy orosz képviselő vasárnap felvetette annak lehetőségét, hogy Oroszország katonai erővel segíti az Egyesült Államokat, amennyiben Washington csapást határozna el Afganisztán ellen. Hivatalos források eddig kizárták az orosz beavatkozás lehetőségét.

Alekszej Arbatov, a duma védelmi bizottságának elnökhelyettese az Eho Moszkvi rádióállomásnak nyilatkozott. Szerinte Oroszország katonai egységeket és fegyvereket ajánlhat fel, amennyiben az Egyesült Államok csapást mérne Afganisztánra, amely menedéket nyújt Oszama bin Laden szaudi milliárdosnak. Az Afganisztánban rejtőzködő Bin Ladent Washingtonban a keddi terrortámadások első számú gyanúsítottjának tartják.

Anatolij Kvacsnyin az orosz hadsereg vezérkari főnöke pénteken egyenesen kizárta az orosz beavatkozás lehetőségét, hangoztatva, hogy az Egyesült Államok rendelkezik akkora katonai erővel, hogy egy ilyen hadműveletet végrehajtson Afganisztán ellen.

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter a maga részéről korábban úgy fogalmazott, hogy semmiféle alapot nem lát arra, hogy a NATO a Független Államok Közösségéhez tartozó államok területén lévő katonai létesítményeket használja. Ennek lehetősége az Afganisztán elleni szárazföldi csapással összefüggésben vetődött fel.