Pakisztáni ultimátum a táliboknak

Három napot kapnak Pakisztántól a tálib vezetők arra, hogy kiadják az Egyesült Államok elleni terrortámadás megszervezésével gyanúsított Oszama bin Ladent. Amennyiben nem teljesítik a követelést, az amerikaiak által vezetett súlyos katonai megtorlásra számíthatnak - közölte a CNN. Egy magas rangú amerikai illetékes nem bízik a fanatikusok pozitív válaszában.

A pakisztáni titkosszolgálat első embere 24 órán belül Afganisztánba utazik, ahol a tálibok vezetőjének, Mohamed Omar mollának adja át az ultimátumot.

A végső felszólítás minden bizonnyal Bush amerikai elnök és Muszarraf pakisztáni vezető késő éjszakai telefonbeszélgetésének eredménye. Korábban a pakisztáni kormány bejelentette, hogy megnyitja az ország légterét, ha feloldják a Pakisztán ellen foganatosított gazdasági szankciókat.

Az Egyesült Államok kormánya, úgy tűnik, nem fűz sok reményt az ultimátumhoz: egy magas rangú kormányhivatalnok a CNN-nek azt mondta, hogy nem számít pozitív válaszra a táliboktól, de Pakisztán nyilvános kiállása az Egyesült Államok mellett bíztatónak nevezhető.

[origo]

Korábban:

Bin Laden tagad
(2001. szeptember 16.)

Pakisztán megnyitja légterét
(2001. szeptember 15.)