Saron tűzszünetet és tárgyalást ajánl Arafatnak

Saron izraeli miniszterelnök leállítaná a hadsereg palesztin területek elleni támadásait, ha Jasszer Arafat elnök véget vet a közel egy éve tartó palesztin felkelésnek.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök vasárnap kilátásba helyezte, hogy leállítja a hadsereg palesztin területek elleni támadásait, ha Jasszer Arafat elnök véget vet a közel egy éve tartó palesztin felkelésnek.

"Arafathoz fordulok és felszólítom őt, hogy teljes egészében vessen véget a terrorcselekményeknek. Ha ő tűzszünetet hirdet, én be fogom jelenteni a hadsereg által kezdeményezett akciók végét" - mondta Saron az izraeli parlament rendkívüli ülésén, ahol az Egyesült Államok ellen kedden végrehajtott terrortámadás áldozataira emlékeztek.

Az izraeli kormányfő hozzátette, hogy ha 48 órán keresztül teljes fegyvernyugvás lesz, Simon Peresz külügyminiszter találkozni fog Arafattal, hogy tovább vigye a folyamatot, és mintegy hét napi nyugalomra terjessze ki, amely előfeltétele a Mitchell-terv beindításának.

A Mitchell-terv néven ismert javaslat szerint mindkét félnek azonnal abba kell hagynia az erőszakot és Izraelnek bekell fagyasztania a telepes-programokat Gázában és Ciszjordániában.

Saron szombaton még megvétózta Peresz és Arafat vasárnapra kitűzött találkozóját, terrorista vezérnek bélyegezve Arafatot is a New York és Washington ellen elkövetett merényletek kapcsán. Peresz ennek ellenére vasárnap úgy nyilatkozott, hogy továbbra is találkozni akar Arafattal.

A Reuters brit hírügynökség szerint Arafat még Saron parlamenti beszéde előtt újságíróknak kijelentette: kész találkozni Peresszel bármikor és bárhol, ha a találkozó hozzájárul a közel-keleti békefolyamat előmozdításához.

Korábban:

Izrael ismét palesztin állásokat támadott