Tűzoltóktól búcsúztak az első temetéseken

New Yorkban búcsút vettek három magas rangú tűzoltótól, akik akkor vesztették életüket, amikor leomlott a Világkereskedelmi Központ két tornya. Virginiában Barbara Olsonra emlékeztek, aki a később a Pentagonra zuhant gépről még telefonon információkat adott.

Fotó: Reuters
Gyászolók gyűltek össze szombaton New Yorkban, hogy búcsút vegyenek a város három magas rangú tűzoltójától, akik kedden haltak meg a Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni támadást követően.

Több száz helyi, és távolabbról érkező tűzoltó és rendőr jelenlétében vettek végső búcsút Peter Gancitól, a tűzoltóság vezetőjétől, William Feehan megbízott első helyettestől és Mychal Judge lelkésztől.

"A mai nap különösen ünnepélyes és nehéz New York számára - mondta a város polgármestere, Rudolph Giuliani - sajnos előrevetíti mindazt, amivel a jövőben szembe kell néznünk." Az áldozatokról emlékezve elmondta: "Hősök voltak. Olyan hősök, mint akik Pearl Harbornál vesztették életük. Mindannyian életeket próbáltak menteni."

Ganci 54 éves, tapasztalt tűzoltó volt, 33 éve dolgozott tűzoltókén. A Long Island-i temetésen koporsóját fehér parancsnoki sisakja díszítette. Ganci túlélte az első torony leomlását, és elrendelte az oltást a romoknál. Ezután a másik toronyhoz indult, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindenki elhagyta a tornyot. Ekkor azonban a második torony is leomlott, és Ganci életét vesztette.

A 68 éves lelkészt, aki imádta a hivatását szintén a leomló törmelék ölte meg. Judge azért tartózkodott a közelben, hogy feladja az utolsó kenetet a haldoklóknak. Duffy atya így búcsúzott társától: "Imádta a tűzoltóságot, és az ott dolgozókat." A halott lelkész népszerűségéről árulkodik az is, hogy Clinton volt elnök és felesége még a Fehér Házba is meghívta korábban tevékenysége elismerésként. Hillary Clinton búcsúztatójában megjegyezte: "Beragyogta a Fehér Házat, ahogy minden más helyet, ahol feltűnt."

A 71 éves Feehantól szombat reggel egy Quenns-i templomban vettek végső búcsút. Ő közel 40 évet töltött a tűzoltóságnál.

A keddi tragédia óta 300 tűzoltó hollétéről még mindig nem tudnak a hatóságok. Vasárnap 166 tűzoltót neveznek ki, akik részt vettek a Világkereskedelmi Központ elleni támadás utáni munkákban. A sok előléptetésre azért van szükség, mert helyettesíteni kell azokat a sokakat, akik meghaltak a támadás következtében - írja a CNN.

Barbara Olsonra emlékeztek

Virginiában szombaton Barbara Olsonra emlékeztek, akik korábban szövetségi ügyész és tévé kommentátor volt. Olson az American Airlines 77-es járatán utazott, amelyet a terroristák eltérítés után nekivezettek a Pentagon épületének. Halála előtt Olson kétszer felhívta férjét. Ted Olson a CNN-nek elmondta, hogy felesége hangja nem tűnt ijedtnek, és nem sírt. Utolsó szavai ezek voltak: "Mit mondjak a pilótának, mit csináljon?"