Mintegy ötven amerikai szakértő, köztük a különleges szolgálatok több tagja érkezett Iszlámábádba a péntekre virradó éjszakán, hogy a terroristaellenes háború előkészítésével kapcsolatos együttműködésről tárgyaljon a pakisztáni hírszerző szolgálatok illetékeseivel.

Közben hozzávetőleg ezer amerikai katona érkezett az utóbbi napokban Egyiptom területére, hogy részt vegyen az arab országban az október nyolcadikával kezdődő nagyszabású nemzetközi hadgyakorlaton, amely a Bright Star (Fényes csillag) fedőnevet viseli - jelezték nyugati diplomáciai forrásokból az AFP-nek.

Megközelítőleg hetvenezer fő tevékenykedik majd az idén tizenkét ország részvételével zajló, kétévente rendszeresen sorra kerülő manővereken. Az Egyesült Államok húszezer, Egyiptom negyvenezer katonát küld a hadgyakorlatra - közölték ugyanezek a források.

Mások mellett részt vesz a manőverekben Franciaország és Olaszország, továbbá Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Kuvait is. A jelentésben nincs szó az Egyesült Államok ellen intézett, szeptember 11-i terrortámadásokról és a rájuk adandó válaszról, de a készülő válaszcsapás fényében a szokásostól eltérő, különleges jelentőséget kap a nagy erőket megmozgató hadgyakorlat.

A készülő megtorló csapásban az Egyesült Államok hadereje felhasználhatja flottájának indiai-óceáni Diego Garcia támaszpontját, valamint Japánban és Dél-Koreában állomásozó 91 ezer katonáját - írta a katonai készülődésről készített háttéranyagában a francia hírügynökség.

A parányi Diego Garcia szigeten berendezett támaszpont van a legközelebb Afganisztánhoz, ahhoz az országhoz, amely a legvalószínűbb célpontja az amerikai visszavágásnak. E flottabázison tizenöt B-52-es bombázógép állomásozik, és mindegyik 20-20 manőverező robotrepülőgépet ("cirkálórakétát") képes magával szállítani. Vannak a támaszponton F117-es "lopakodó" vadászbombázók is, amelyeket a radarok nem képesek érzékelni.

Az Egyesült Államok a második világháború vége óta folyamatosan tart katonákat Japánban. Jelenleg 54 ezer amerikai katona állomásozik a felkelő nap országának szigetein, e létszámnak több mint a fele Okinava-szigeten. Dél-Koreában jelenleg 37 ezer amerikai katona szolgál. Az Egyesült Államok az ötvenes évek elején részt vett a déliek oldalán a koreai háborúban, és azóta folyamatosan tart katonákat a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonaltól és a demilitarizált övezettől közvetlenül délre eső területeken.