Kedden döntenek az afgán főpapok bin Laden sorsáról

Mohammad Omar molla, Afganisztán vallási vezetője bejelentette, az ország egyházi vezetői kedden döntik el, kiadják-e Oszama bin Ladent Amerikának. A bejelentést egész napos pakisztáni-afgán tárgyalás előzte meg.

A dél-afganisztáni Kandahárban egy pakisztáni küldöttség győzködte a tálib vezetőket, adják ki Oszama bin Ladent, hogy megakadályozzák az amerikaiak katonai csapását. A pakisztáni küldöttség a siker érdekében egy nappal meghosszabbítja látogatását.

A keddi terrortámadás fő vádlottja Oszama bin Laden milliomos terrorista vezér, aki évek óta Afganisztánban rejtőzködik a nyugati igazságszolgáltatás elől. Bin Ladent támogatja az Afganisztánt vezető tálib kormány. Az USA nyilvánvalóvá tette, katonai csapással válaszol a terrortámadásra, ha Oszama bin Ladent nem állíthatják amerikai bíróság elé. Eddig az afgánok egyértelműen elutasították a szaúdi származású terrorista vezér kiadatását.

A hétfői tárgyalásokon a pakisztáni delegáció élén Mahmud Ahmad, az ország titkosszolgálatának vezetője állt. Ahmad évekkel ezelőtt részt vett a tálibok megszervezésében, és a múlt héten Washingtonban tárgyalt. Pakisztán az egyetlen állam a világon, mely szoros kapcsolatokat ápol a tálib vezetéssel, de a mostani konfliktusban Amerikának ígért segítséget. Az afgánokat arról próbálják most meggyőzni, hogy nem éri meg vállalni a háború kockázatát a világ legnagyobb hadseregével szemben. Arról semmi sem szivárgott ki, hogy kedden az afgán főpapok várhatóan milyen döntést hoznak, azt sem lehet tudni, hogy a tárgyalások során elmozdult-e az eddig teljesen merev afgán álláspont.

A keddi döntés előtt fokozódik a háborús készülődés Amerikában és Afganisztánban is. Bush elnök hétfőn azt mondta, élva vagy halva, de kézre kerítik bin Ladent. Afganisztánból elmenekültek a külföldiek, tilos a polgári repülés, és a lakosság egy része a CNN információi szerint Pakisztán felé menekül.