Pakisztán riadókészültségbe helyezte hadseregét, miközben Kína, menedékkereső terroristák érkezésétől tartva, szigorúan ellenőrzi pakisztáni határát. Hivatalos pakisztáni küldöttség érkezett hétfőn a dél-afganisztáni Kandahárba, hogy rábírja a tálib vezetést: adják ki Oszama bin Landen muzulmán terrorista vezetőt. Pakisztán három napot adott a táliboknak, hogy kiadják a terrortámadással gyanúsított bin Ladent. Amennyiben nem teljesítik a követelést, az amerikaiak által vezetett súlyos katonai megtorlásra számíthatnak.

A pakisztáni védelmi minisztérium névtelenséget kérő tisztségviselője a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy "egyszerű" riadót rendeltek el a laktanyákban rendelkezési állományban lévő erőknél. "Nincsenek csapatmozgások, és nem vezényeltek pótlólagos katonai egységeket az ország határaira" - tette hozzá.

A forrás szerint olyan helyzet alakult ki, amely rendszerint a katonaság riadókészültségét követeli meg. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy az intézkedés kizárólag a szárazföldi hadsereget érinti - írta az AFP.

Iszlámábád a múlt héten kinyilvánította, hogy együtt szándékozik működni az Egyesült Államokkal a New York-i és washingtoni keddi terrortámadások után. Az amerikai hatóságok a pusztító merényletek szervezését egyre határozottabban a szaúd-arábiai származású Oszama bin Ladennek tulajdonítják, aki évek óta a Pakisztánnal határos Afganisztánban rejtőzködik.

A pakisztáni belügyminiszter hétfőn arra intette az Afganisztánt uraló tálib vezetőket: gondosan vegyék számba, milyen következményekkel járhat, ha megtagadják az együttműködést az Egyesült Államokkal. A tálibok korábban elutasítottak minden követelést, amely bin Laden kiadatására vonatkozott, mondván: a milliomos vendégként tartózkodik Afganisztánban.

A miniszter, Moinuddin Haider kuvaiti látogatása végén közölte: a Kandahárban tárgyaló pakisztáni küldöttség azt tanácsolja Omar mollának és a tálib vezetésnek, hogy mérlegeljék az együttműködés elvetése mellett és ellen szóló érveket, mert ha Kabul nem az ésszerű, megfontolt magatartást követi a terrorizmus ügyében, akkor ez "problémát okoz majd" Afganisztánnak és népének. A belügyminiszter hozzátette, hogy a kooperációba, amelyet Pakisztán a terrorizmus ellen harcoló Egyesült Államoknak és más országoknak ígért, titkosszolgálati információcsere is beletartozik. (A Kandahárban tartózkodó pakisztáni küldöttségnek tagja a hírszerzés főnöke is.)

A The News című pakisztáni napilap hétfői számában arról számolt be, hogy Pakisztán leállította az Afganisztánba menő tranzitkereskedelmet. A tengerrel nem rendelkező Afganisztán import- és exportforgalma zömét a pakisztáni kikötővároson, Karacsin keresztül bonyolítja. A pakisztáni központi raktárakban több mint 100 millió dollár értékű, Afganisztánnak címzett importáru várakozik a továbbszállításra.

Az AFP helyi tudósítója szerint Pakisztán nagyon megszigorította a határellenőrzést Afganisztánnal közös, északnyugati határán, amelynek pakisztáni oldalán felállítottak egy nehéz gépfegyvert is.

Az Egyesült Államokat ért terrormerényletek után Kína részlegesen lezárta pakisztáni határát, mert attól tart, hogy menekülni próbáló terroristák lépnek az országba - jelentette be hétfőn Ablimit Ibrahim kormányszóvivő. A két ország közötti határforgalom múlt szerdán megszűnt, de a hét végén a tilalmat úgy módosítoták, hogy magánszemélyek kiutazhatnak Pakisztánba, onnan azonban senki nem léphet Kína területére. Egyelőre nem tudni, hogy a határzár meddig marad érvényben.

Korábban:

Pakisztáni ultimátum a táliboknak