Az Afganisztánban tartózkodó pakisztáni küldöttség hétfőn Kandahárban befejezte döntő fontosságú tárgyalását, amelyen megpróbálta rábírni a tálib vezetést az Egyesült Államok elleni terrortámadások fő gyanúsítottjának kiadatására. A pakisztáni székhelyű Afgán Iszlám Sajtószolgálat (AIP) szűkszavú közleményében egyelőre csak annyit közölt, hogy a találkozók véget értek, részletes beszámolót később ígért.

A magas szintű pakisztáni küldöttség, amely hétfő kora reggel érkezett a dél-afganisztáni városba, több órán át tartó megbeszéléseket folytatott az afgán rezsim kulcsfiguráival, köztük Omar mollával, a tálibok legfőbb vezetőjével - tette hozzá a tálib vezetéshez közel álló, magánkézben lévő AIP. Pakisztáni kormányforrások szerint a delegációt a nagyhatalmú titkosszolgálatok (ISI) főnöke, Mahmud Ahmad tábornok vezette, aki a múlt héten Washingtonban járt.

A szaúdi származású, fundamentalista iszlám elveket valló Oszama bin Ladent azzal gyanúsítják, hogy terroristahálózatokat irányít Afganisztánból, ahol körülbelül öt éve lelt menedékre. Az Egyesült Államok elleni, legutóbbi merényletek túlnyomó többségét, köztük is elsősorban a keddi támadások megszervezését bin Ladennek tulajdonítják. Az Omar mollához nagyon közel álló bin Laden ideje nagy részét Kandahárban, a tálib hatalom szívében tölti. A rejtőzködő szaúdi milliomossal kapcsolatos minden döntést jóváhagyásra a molla elé kell terjeszteni - írta az AFP.

Az ENSZ büntetőintézkedései ellenére Omar molla mind ez idáig elutasította bin Laden kiadatását, aki tagadja, hogy bármi módon részt vett volna az Egyesült Államok elleni múlt heti támadásokban.