A brit rendőrség védelmet ígér a muzulmán közösségnek

A brit rendőrség kedden határozott ígéretet tett a nagy-britanniai muzulmán közösség védelmére, miután a múlt keddi amerikai terrortámadások nyomán megszaporodtak a mohemedánok elleni erőszakcselekmények Nagy-Britanniában.

Vasárnap Londonban egy afganisztáni származású taxisofőrt olyan brutálisan összevertek fehér utasai, hogy a férfi szinte teljesen megbénult. Swindonban egy hagyományos arab viseletbe öltözött ázsiai asszonyra támadtak baseballütőkkel. A Manchester közeli Boltonban egy mecsetet gyújtottak fel. Más mecsetek falára idegengyűlölő felhívásokat festettek ismeretlenek.

Sir John Stevens londoni rendőrfőkapitány kedden közölte: tisztjei készen állnak bármiféle megtorló támadás megelőzésére, a támadókkal szembeni erőteljes fellépésre. "Tisztában vagyunk azzal, hogy felfokozódott a muzulmánellenes hangulat, és ha szükséges, minden lehetséges eszközzel növelni fogjuk e közösségek védelmét" - mondta.

A rendőrség ugyanakkor erőteljes fellépést ígért a nagy-britanniai székhelyű szélsőséges iszlám csoportokkal szemben is, amelyek az elmúlt napokban aktív toborzást kezdtek híveik körében az Egyesült Államok elleni szent háborúhoz való csatlakozásra szólítva. Az Egyetemisták Országos Szövetsége betiltotta a brit egyetemeken a brit székhelyű al-Muhadzsirun iszlám csoport tevékenységét. Az Oszama bin Ladennel szimpatizáló csoport tagjai számos egyetem területén az Egyesült Államok elleni terrortámadást méltató röplapokat osztogattak.