A szerbiai rendőrség adatokkal szolgálhat az iszlám fundamentalistákról

Hat nappal az amerikai terrorcselekmények után a szerbiai kormány a legélesebben elítélte a terrorizmus minden formáját, s mély részvétéről biztosította az amerikai kormányt, s kilátásba helyezte, hogy az iszlám fundamentalisták boszniai és koszovói ténykedésével kapcsolatos információit az amerikai hírszerzés rendelkezésére bocsátaná.

Zoran Djindjic kormányfő az európai ügyekkel megbízott helyettes amerikai államtitkárral, Janet Bough-gal folytatott keddi tárgyalásán felkínálta Szerbia segítségét a tettesek felderítésében. A szerbiai rendőrség főképpen hírszerző szolgálatának adatait osztaná meg amerikai kollégáikkal, legfőképpen az iszlám fundamentalisták boszniai és koszovói ténykedésével kapcsolatban. Djindjic szerint a legtöbb adatot a boszniai titkosrendőrség tudna szolgáltatni.

Időközben a boszniai külügyminisztérium cáfolta, hogy Oszama bin Ladennek boszniai útlevelet állítottak volna ki.

A francia hírszerző szolgálatnak a KFOR északi szektorában dolgozó tisztjei viszont a jugoszláv hatóságoktól kérnek bővebb információkat a Koszovói Felszabadító Hadseregen belül tevékenykedő Abu Bedir Szidik nevű mudzsahedin csoportról, amely Drenica és Podujevo körzetében volt aktív - jelentette a B92.