A tálibok rátámadtak belső ellenségeikre

Afganisztánban éjszakai támadást indítottak az uralmuknak még ellenálló terület megszerzésére a tálib erők. Maszud parancsnok halálával valószínűleg úgy gondolják, hogy szétzilálódtak az úgynevezett északi szövetség csapatai.

Afganisztánban éjszakai támadást indítottak kedden az uralmuknak még ellenálló terület megszerzésére a tálib erők. Az úgynevezett északi szövetség azt állítja, hogy a támadás elakadt a közlés pillanatában még folyó harcokban.

Az északi szövetség egyik szóvivője elmondta, hogy hónapok óta a legnagyobb arányú támadás érte őket Tahár tartományban, az ország északkeleti részében. A tálibok elfoglaltak bizonyos pontokat Talikan tartományi fővárostól mintegy ötven kilométerre keletre, de egy ellentámadás visszavonulásra kényszerítette őket - mondta a szóvivő. Közlését kabuli források egyelőre nem erősítették meg.

Az északi szövetség vélekedése szerint a támadással a tálibok Ahmed Sah Maszud halálát akarták kiaknázni. A még a Szovjetunió ellen vívott háborúban legendás hírnevet szerző Maszudot, az északiak katonai vezetőjét szeptember 9-én egy öngyilkos merénylő megölte. Kabul reményei szerint a parancsnok elvesztése szétzilálta csapatait, amelyek az ország területének már csak kevesebb mint tíz százalékát tartják ellenőrzésük alatt.