Az amerikai vezetés a televízióból értesült a terrortámadásról

Bush elnök Floridában volt a terrortámadás idején, az alelnök viszont éppen a Fehér Házban tartózkodott. Az alelnök beszámolója szerint egyszercsak berontottak a szobájába a titkosszolgálat emberei, megragadták, és rohanni kezdtek vele.

Egy héttel a terrortámadás után  már napvilágot láttak a részletek arról is, hogy az amerikai kormány tagjai hogyan értesültek, és mit csináltak a támadás idején. Többen is kritizálták a Fehér Házat, hogy nem volt megfelelő kidolgozott védekezési tervük egy ehhez hasonló terrortámadás esetére.

Majdnem az egész amerikai kormányzat a televízióból hallott először a terrortámadásról. Az elnök Floridában volt a támadás idején, Dick Cheney alelnök pedig a Fehér Házban egy beszédet írt éppen, amikor a titkárnője mondta neki, hogy a World Trade Centernek ütközött egy repülőgép. Az alelnök bekapcsolta a tv-t, és a televízióban látta a második gép becsapódását- írja a BBC.

Az alelnök telefonon beszélt Bush elnökkel, és éppen befejezték a telefonbeszélgetést, amikor a titkosszolgálat emberei beléptek a szobájába. "Bejöttek a szobámba, és azt mondták, hogy azonnal el kell hagynom az épületet, és megragadtak. A lábam néha leért a földre, de mivel ők nagyobbak voltak, tulajdonképpen megemeltek, és így rohantak velem. Leértek velem az előszobába, majd lépcsőkön vittek le, több ajtón vittek keresztül, aztán újra lépcsőkön, és aztán megérkeztünk egy földalatti helyiségbe a Fehér Ház alá."- mondta Cheney. Ezekben a percekben úgy tudták, hogy egy harmadik eltérített gép tart a Fehér Ház felé. A helyi rendőrség tehetetlenül nézte, ahogy végül ez a gép irányt változtat és a Pentagon felé halad tovább.