Bíróság előtt a népirtással vádolt ruandai lelkész és fia

A tanzániai Arushában működő ENSZ-törvényszéken megkezdődött egy ruandai adventista lelkésznek és orvos fiának a pere. A két férfit azzal vádolják, hogy részt vettek a ruandai népirtásban.

A vádlott 76 éves lelkész és 44 éves fia
Elizaphan Ntakirutimana adventista lelkipásztor és fia a vádlottak padján
Elizaphan Ntakirutimana adventista lelkipásztor az első egyházi személy, akit a ruandai mészárlás kivizsgálására létrehozott ENSZ-törvényszék (ICTR) elé állítottak. A védelmet Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter képviseli. A vád szerint a 76 éves lelkész és 44 éves orvos fia az 1994-es ruandai mészárlás idején menedéket ígért az öldöklések elől bujkáló tusziknak, majd értesítette a hutu üldözőket, s így közvetve mindketten közreműködtek a menekülők lemészárlásában.

A Kibuye tartományában lévő Mugonero templomában és kórházában a hutu szélsőségesek géppisztolyokkal, kézigránátokkal vérfürdőt rendeztek a kiszolgáltatott tuszik között. Azokat, akik elrejtőztek, könnygázgránátokkal űzték ki rejtekhelyükről, s azután végeztek velük.

Egy vádpont szerint Ntakirutimana a mészárlások csúcspontján hét lelki pásztortól levelet kapott, amelyben segítséget kérnek tőle, mivel tudomásukra jutott, hogy másnap gyilkos merényletet terveznek ellenük. A lelkész rövid, szívtelen válaszát, amelyben a halálra való felkészülésre szólítja fel őket, a per ügyésze vádbeszédében felolvasta a hallgatóság előtt.

A vádlottak ártatlannak vallották magukat, azt állítva, hogy csupán tehetetlen szemlélői voltak a vérengzéseknek. Az adventista lelkipásztort 1996-ban tartóztatták le Texasban, majd 14 hónappal később a megyei bíróság felülbírálta az ellene kiadott elfogatóparancsot, és elengedte. 1998-ban azonban az amerikai külügyminisztérium kérelmére ismét őrizetbe vették, majd tavaly kiadták a ruandai borzalmakat vizsgáló ENSZ-törvényszéknek.

Emberi jogi szervezetek szerint a mintegy félmillió ruandai tuszi áldozatot követelő, a hutu kormányzat által szervezett népirtásban több egyházi személy is tevőleges szerepet játszott azzal, hogy tekintélyüket latba vetésével támogatták a véres leszámolásokat.