Csődbe mehetnek az amerikai légitársaságok

A keddi terrortámadás gazdasági hatásai legsúlyosabban a légitársaságokat érinti Amerikában. A várható forgalomcsökkenés miatt tízezrek veszthetik el állását.

New Yorkban hétfőn megnyílt a tőzsde, a részvények nagy része sokat vesztett értékéből, de a legnagyobbat a légitársaságok buktak. A cégek vezetői attól tartanak, hogy az eltérített repülőkkel elkövetett öngyilkos merényletek jelentősen csökkentik a repülési kedvet egész Amerikában.

Várhatóan 20-25%-kal csökken a légitársaságok forgalma a közeljövőben. Ezért becslések szerint több tízezer embert bocsátanak el a társaságok, és a hozzájuk kapcsolódó cégek. A new yorki tőzsde Dow Jones indexe 7%-ot esett hétfőn, ami legnagyobb egy nap alatt történő értékcsökkenés a börze történetében. A légitársaságok részvényei azonban még nagyobb mértékben, több mint 40%-kal estek. Bush elnök azt ígérte, a kormányzat segíteni fog a légi közlekedés talpra állításában.

Miközben a polgári repülés történetének legnagyobb kihívása elé néz, a katonai gépeket gyártó cégek bizakodóak. Az F-16-os vadászbombázókat is gyártó Lockheed-Martin például azon kevés vállalatok közé tartozik, melynek részvényeinek értéke emelkedett hétfőn.