Csak semleges bíróság elé engednék bin Ladent a tálibok

Bár a tálibok bizonyos feltételek mellett hajlandóak bin Laden kiadására, a legfelsőbb muszlim vezetés egyelőre még nem ült össze tanácskozni. A döntéshozatal akár több napig is eltarthat.

A tálib vezetés tegnap azért találkozott Pakisztán küldöttségével, hogy tárgyaljanak a szaúdi származású milliomos kiadatásának lehetőségéről. A Reuters jelentése szerint a tálibok hajlandóak a terroristavezér átadására, amennyiben semleges muzulmán országban állítják majd bíróság elé. További feltételként szabták a tálib kormánnyal szemben állított ENSZ-szankcióik visszavonását, illetve gazdasági segítség nyújtást a háború sújtotta ország számára. Omar molla, Afganisztán legfelsőbb iszlám vezetője azt is követelte, hogy szüntessék be a tálibok ellen harcoló északi szövetség segélyezését és fegyverekkel való támogatását. A tálib vezetés hétfőn azt is bejelentette, készen áll arra, hogy szent háborút indítson az Egyesült Államok ellen.

Afganisztán legtekintélyesebb vallási vezetője, Omar molla rádió üzenetben összehívta Afganisztán 600 legfőbb hittudósát. A találkozót eredetileg keddre tervezték, azonban ma délutánig még többen nem érkeztek meg a fővárosba. A CNN hivatalos forrásokból úgy tudja, hogy a gyűlés, amelynek fő célja, hogy döntés szülessen Osama bin Ladent kiadásáról, akár két-három napig is eltarthat. A tanács arról is határozni fog majd, hogy függetlenül egy esetleges amerikai támadástól megindítsa-e Afganisztán a szent háborút az USA ellen.