Közel hétmilliárd az egy százalékokból

Összesen közel 7 milliárd forint gyűlt össze az állampolgárok személyi jövedelemadójának egy százalékaiból. A legtöbben az alapítványokat támogatták, de a legtöbb pénzhez az egyházak jutottak, amelyek átlagosan majdnem 20 millió forint bevételt könyvelhetnek el a felajánlásokból.

Az eddigi összesítések alapján összesen 6,9 milliárd forintot kapnak a személyi jövedelemadó egy százalékára pályázó szervezetek. A támogatásért pályázó közel húszezer civil szervezet 1,3 millió állampolgártól összesen 4,3 milliárd forint támogatást kapott. Az egyházak - országosan összesen 99 szervezet - 1,9 milliárd forinthoz jutott (átlagosan tehát 19 millió 660 ezer forint). Nekik közel 560 ezer állampolgár utalta adója egy százalékát.

A legtöbben Budapesten ajánlották fel egy százalékukat (1 050 929 érvényes nyilatkozat), legkevesebben Nógrád megyében (14 437 érvényes nyilatkozat), szintén Budapesten gyűlt össze a legtöbb pénz (több mint 4 milliárd forint), és Nógrád megyében a legkevesebb (kevesebb mint 35 millió forint).

A civil szervezetek közül az állampolgárok többsége az alapítványoknak kedvezett (975 ezer érvényes nyilatkozat), a legnagyobb összeghez is az összesen 10 637 darab alapítvány jutott (összesen 3,2 milliárd - átlagosan tehát 305 ezer forint egy alapítványnak). Mindössze egy állampolgár nyilatkozott arról, hogy adójának egy százalékát a Budapest Sportcsarnok Építési Programjának ajánlja fel (3742 forint) - ehhez azonban hozzátartozik, hogy a BS-nek különböző alapítványokon keresztül is lehetett felajánlás tenni. Senki nem nyilatkozott egy százalékáról az Országos Kutatási Alapprogram javára - az APEH kimutatása alapján.

A civil szervezetek számára juttatott támogatásokról, melyet az állampolgárok személyi jövedelemadójuk egy százalékából ajánlottak fel, az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottságának Ellenőrző Albizottsága keddi ülésén Radovics Attilát, az APEH képviselőjét hallgatta meg.

Az APEH képviselője elmondta a bizottsági ülésen, hogy az összes adózó állampolgár körülbelül egyharmada ajánlotta fel személyi jövedelemadójának egy százalékát. A nyilatkozatoknak azonban egy része nem volt érvényes, vagy pedig nem arra jogosult szervezet volt a kedvezményezett. Sok esetben száz forint alatti összegeket kaptak a kedvezményezettek ezeket nem fizetik ki. Sokan próbálták meg adójuk egy százalékát kft-k vagy rt.-k részére felajánlani. Ennek az összege tízmilliós nagyságrendű, az érvénytelen nyilatkozatok viszont több mint százmillió forintot jelentenek. A bizottság kinyilvánította szándékát, hogy ezekről az összegekről a jövőben a civil szervezetek javára rendelkezzen. Az APEH képviselője közölte, leghamarabb november második felében lesznek pontos adatok az érvénytelen nyilatkozatokban szereplő összegekről.

[origo]