Letartóztatták Szerbia volt kultuszminiszterét

Megerősítette a belgrádi rendőrség, hogy őrizetbe vették a volt szerbiai kultuszminisztert. Zeljko Simic több ízben meglopta régiségkereskedő ismerősét. Az ügynek nincs politikai vonzata, állítja a rendőrség.

Zeljko Simicet szeptember 15-én vette őrizetbe a rendőrség. Mirko Marjanovic ex-kormányfő kultuszminisztere alaposan gyanúsítható azzal, hogy kifosztott egy ismert belgrádi régiségkereskedőt, jelentette be a rendőrség.

A több antikváriumot működtető belgrádi régiségkereskedő arra lett figyelmes, hogy értékes tárgyak tűnnek el a lakásából. Miután betörés nem történt, a rendőrség - az üzletember kérésére - kamerákat rejtett el a lakásban. Hogy lépre csalja a tettest, pénzt és értékes tárgyakat hagyott a nappaliban.

Az akció során kiderült, hogy a tolvaj az antikvárius régi ismerőse, Zeljko Simic.

Amint a sértett kiment a szobából, az ex-miniszter megdézsmálta az asztalon hagyott pénzt: száz, majd még kétszer kétszáz német márkát vágott zsebre.

A rendőrség házkutatást végzett Simic lakásán, s eltulajdonított Rolex aranyórát, két aranyszemüveget és egyéb lopott holmit talált nála. A feljelentő szerint hiányzik még két 19-ik századi antik tárgy, egy arany dohányszelence és egy ezüst gyertyatartó.

A teljes kárt 2,1 millió dinárra becsülik (ez mintegy 8,5 millió forint).

Ljubisa Mavric, a belgrádi belügyi hivatal vezetője nem kívánta megerősíteni az ex-miniszter kleptomániájáról szóló találgatásokat, és elutasította azt a feltételezést, hogy bármiféle politikai szempont szerepet játszhatott az ügyben: "számunkra ő csak egy tolvaj, a szó hagyományos értelmében..."

A Marjanovic-kormány tavaly őszig, Slobodan Milosevic bukásáig volt hatalmon Szerbiában.