Megemlékezések Teheránban a keddi terrortámadások emlékére

A tiltás ellenére több ezren tüntettek kedd este Teheránban a keddi New York-i merényletek áldozatainak emlékére. Iránban példátlan módon ez alkalommal a pénteki imákban nem intéztek kirohanásokat az USA ellen, mint tették ezt 1979 óta.

A hivatalos tiltás ellenére több ezer iráni emlékezett meg nyilvánosan kedd este Teheránban az Egyesült Államok elleni terrortámadások áldozatairól. Az emberek égő gyertyával a kezükben az iráni főváros északi

részén, a Mohszeni téren fekvő nagy bevásárlóközpont előtt gyűltek össze, és rögtönzött szavalókórusaik a "halál a terroristákra", "halál a tálibokra" jelszavakat skandálták.

A belügyminisztérium hétfőn még a nagygyűlés megtartására szólított fel, később azonban attól való félelmében, hogy esetleg elvakult iszlám hívők összecsapásokat provokálhatnak, visszavonta az engedélyt. A tüntetők viszont szembeszegültek a tilalommal, ezért a tömegmegmozdulás résztvevőinek védelmére nagy létszámban vonult ki a rendőrség.

A Khomeini ajatollah vezette 1979-es iszlám forradalom óta az iráni hitszónokok most először mondtak le arról, hogy a pénteki imában kirohanásokat intézzenek az Egyesült Államok ellen, ehelyett élesen elítélték a terrorizmust.

Az utóbbi évtizedek feszült teheráni-washingtoni viszonya ellenére Irán hagyományosan USA-barát ország. Az Egyesült Államokban 1,2 millió emigráns iráni talált új hazára. Mohammed Reza Hatami, a legnagyobb reformszellemiségű kormánypárt (IIPF) vezére - Mohammed Hatami köztársasági elnök fivére - azt követelte, hogy az Egyesült Államokban bekövetkezett események kapcsán az alkalmat megragadva nyissanak új korszakot a két ország közötti kapcsolatokban.