Oroszország és Kína együtt a terrorizmus ellen

Antiterrorista együttműködésről döntött az orosz és a kínai elnök. Csiang Cö-min és Vlagyimir Putyin telefonon folytattak tárgyalásokat. Az együttműködés részleteiről nem közöltek információt.

Vlagyimir Putyin orosz és Csiang Cö-min kínai elnök kedden közös antiterrorista együttműködés létrehozásáról döntött. A két elnök, akik telefonon a múlt heti terrorcselekmények lehetséges következményeiről cseréltek eszmét, újra kifejezte szilárd elhatározását a "terrorizmus minden formája" elleni harc mellett - közölte a Kreml.

"Lépéseket teszünk annak érdekében, hogy kialakítsunk egy kétoldalú mechanizmust a terrorizmus elleni harcban" - áll a nyilatkozatban, amely nem árul el részleteket arról, hogy milyen formában valósul majd meg a kínai-orosz kooperáció. A két elnök jelezte, hogy a terrorizmus elleni küzdelemhez elengedhetetlen egy nemzetközi rendszer létrehozása az ENSZ-szel, a világszervezet Biztonsági Tanácsával, valamint más nemzetközi szervezetekkel való együttműködés alapján.

Oroszország és Kína korábban már elítélték a New York és Washington elleni terrorcselekményeket, de az elvi egyetértésen túl nem adtak egyértelmű visszajelzéseket a terrorizmus elleni globális koalícióra tett amerikai kezdeményezésre. Kína kedden a muszlim szeparatisták, illetve tajvani függetlenségi párti csoportok elleni harcához nyújtott amerikai segítségtől tette függővé csatlakozását a nemzetközi antiterrorista szövetséghez.