Letartóztatása miatt lemaradt egy terrorista az egyik gépről

Az FBI szerint egy ötödik gép elrablását is tervezték a terroristák az egy héttel ezelőtti New York-i és washingtoni támadás előtt. Kiderült az is, hogy a Pennsylvaniában lezuhant gépről letartoztatása miatt maradt le valószínűleg egy terrorista.

A Chicago Tribune keddi száma arról adott hírt, hogy a múlt kedden egy ötödik gép elrablását is tervezték a terroristák, de ez a járat szerencsére nem indult el műszaki problémák miatt. A szóban forgó gép 25 perccel az elsőként felszállt - majd eltérített - gép után indult volna Bostonból, de az indítás műszaki hiba miatt késett, azután pedig már a légtérzárlat miatt nem indult a járat. Az utaslistán a nyomozóknak később feltűntek az arab hangzású nevek. Ilyen nevű utasokat a légiközlekedés újraindulása egyetlen járattal sem utaztak el. Valószínűtlen, hogy más közlekedési eszközt választottak volna úticéljuk eléréséhez, mivel a szóban forgó járat a tengerentúlra indult.

Az FBI figyelmét felkeltette az a tény is, hogy három repülőgépen öt, a negyediken, mely később Pennsylvaniában zuhant le, csak négy géprabló tartózkodott. Elképzelhetőnek tartják azt, hogy az eredeti tervek szerint ezen a gépen is ötfős lett volna a terrorkommandó, de az ötödik személy nem tudott megjelenni, mert előzetes letartóztatásban van. Feltételezések szerint a 33 éves Zacarias Moussaouiról van szó, akit augusztus 17-én vettek őrizetbe a Minnesota állambeli Minneapolis közelében. A férfi azzal ébresztette fel repülésoktatók gyanúját, hogy feltűnő érdeklődést mutatott utasszállító gépek vezetésének a technikája iránt -miközben a felszállás és a leszállás megtanulása a legkevésbé sem érdekelte. Moussaoui tavaly júliusban ugyanannak az oklahomai repülőiskolának volt a tanítványa, melyet Mohamed Atta, a 19 azonosított géprabló egyike is látogatott a korábbi években.

(MTI)