Útlezárások a Vajdaságban

Az alacsony felvásárlási ár miatt elégedetlen termelők lezárták a vajdasági utakat. A szerbiai mezőgazdasági miniszter szerint egyes politikusok népszerűségüket akarják növelni azzal, hogy támogatják a tiltakozó akciót.

Lezártak több vajdasági útvonalat a napraforgó alacsony felvásárlási árával elégedetlen termelők. Jovica Radic, a tiltakozást irányító szakszervezet vezetője közölte, hogy traktorokkal és mezőgazdasági gépekkel Zombor (Sombor), Nagybecskerek (Zrenjanin), Kikinda, Versec (Vrsac) környékén állták el az útvonalakat. A nagybecskereki és zombori olajgyár felé vezető utakat is lezárták.

A vajdasági napraforgó-termesztők bejelentették: addig tartják lezárva a közutakat, amíg nem teljesülnek követeléseik. Az akció naponta 10-től 17 óráig tart.

Radic szerint a gazdák elégedetlenek a napraforgó 12 dináros felvásárlási árával, mivel a szövetségi kormány decemberben, még 15,75 dinárban határozta meg a szavatolt árat.

Dragan Veselinov szerbiai mezőgazdasági miniszter, tegnap eredménytelen tárgyalást folytatott a tiltakozók képviselőivel. A miniszter úgy véli: a helyzetért a szövetségi kormány felelős. Veselinov szerint a szerb kormány azt ajánlotta, hogy a kifizetés határidejétől függően 12 és 14 dinár között határozzák meg a napraforgó felvásárlási árát, ám ezt a jugoszláv kormány nem fogadta meg.

Veselinov azzal vádolt egyes vajdasági politikusokat, hogy "olcsó politikai pontszerzés céljából" útlezárásokra buzdítják a lakosságot.

Mind Igor Kurjacki tartományi mezőgazdasági miniszter, mind pedig Nenad Canak, a vajdasági parlament elnöke úgy nyilatkozott korábban, hogy támogatja a gazdák megmozdulását és követeléseit.