Amerika nincs felkészülve egy esetleges vegyi támadásra

Miközben az amerikai illetékesek számára egyre valószínűbb, hogy vannak még az Egyesült Államok területén olyanok, akik újabb terrorakcióra készülnek, arról is egyre gyakrabban beszélnek, hogy a terroristák biológiai fegyverre próbálnak szert tenni.

"Bárhol és bármikor számíthatunk terroristatámadásra: vegyi és biológiai fegyverekkel, illetve rakétákkal fenyegetnek bennünket" - mondta vasárnap Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Több szakértő is arról beszél, hogy az Egyesült Államok nincs teljesen felkészülve egy biológiai támadásra- írja a CNN.

A fegyverként alkalmazható baktériumok közül a lépfene (anthrax) a legegyszerűbb, legolcsóbban elkészíthető, és ehhez a legkönnyebb hozzájutni a feketepiacon. A halálos kórt nem csak bombákkal vagy rakétákkal, hanem egyszerű mezőgazdasági permetezőgépekkel is el lehet juttatni a kiszemelt célpontokhoz. A lépfene első tünetei: láz és gyomorfájás, a halál a fertőzés után 24-36 órán belül bekövetkezik.

Egy nehezebben megszerezhető biológiai fegyver lehet a terroristák számára a himlő vírusa, mely betegséget világszerte 1980-ban sikerült felszámolni. A himlő futótűzként terjed: a huszadik században körülbelül 120 millió ember halálát okozta. "A himlő vírusának megszerzéséhez csak egy kis eszköz kell, melyet egy töltőtoll belsejében ki lehet csempészni a vírust tartó intézetből, ugyanis egyszerűen ki lehet vele sétálni egy fémdetektoros ajtón. És egy ilyen kis mennyiséggel el lehet indítani a világ legborzalmasabb járványát"- mondta a CNN-nek Michael Osterholm, a minnesotai fertőző betegségekkel foglalkozó intézet igazgatója. A fertőzés első napjaiban a himlő nagyon hasonlít a bárányhimlőre, ezért ekkor nehéz különbséget tenni a himlő és egy egyszerű bárányhimlő között.

Hivatalosan az Egyesült Államokban egyetlen laboratóriumban található himlő vírus. Ezen kívül még egy oroszországi laboratóriumban van ilyen vírus, de szakértők szerint elképzelhető, hogy máshol is lehet. Valószínűsíthető, hogy Észak-Koreának, Iraknak és Oroszországnak vannak titkos laboratóriumaik, ahol tartanak himlő vírust.

Korábban:

Vegyi fegyverekkel fenyegetőznek a terroristák

Oszama bin Laden vegyi fegyverekkel fenyeget