Afgán ulémák tanácskoznak bin Laden kiadásáról

Afganisztánban szerdán több, mint ezer muzulmán egyházi jogtudós kezdett tanácskozást arról, hogy kiadják-e bin Ladent, vagy csatlakoznak a tálib vallási vezető által hirdetett szent háborúhoz.

Afganisztánban szerdán több mint ezer muzulmán egyházi jogtudós (uléma) kezdett tanácskozást, hogy eldöntse, eleget tegyenek-e az Egyesült Államok elleni múlt heti támadások miatt Oszama bin Landen szaúdi terroristavezér kiadására vonatkozó nemzetközi követeléseknek. Az Amerika által meghatározott határidő ma jár le, tehát ma van az utolsó nap, hogy döntsenek bin Laden kiadásáról.

A hagyományos fejfedőt viselő vallási személyiségek a kabuli városközpontban lévő elnöki palotában gyűltek egybe - idéz szemtanúkat a Reuters.

A tanács támogathatja bin Laden kiadását vagy csatlakozhat Mohammed Omar molla, tálib vallási vezető amerikai támadás esetén szent háborúra vagy más országok segítségének kérésére vonatkozó felhívásához.

A tálib vezetéssel eddig egy pakisztán küldöttség tárgyalt. Egyes hírforrások szerint a tálibok már közöltek néhány feltételt bin Laden kiadatásával kapcsolatban: hajlandóak a terroristavezér átadására, amennyiben semleges muzulmán országban állítják majd bíróság elé. További feltételként szabták a tálib kormánnyal szemben érvényben lévő ENSZ-szankcióik visszavonását, illetve gazdasági segítségnyújtást a háború sújtotta ország számára. Omar molla, Afganisztán legfelsőbb iszlám vezetője azt is követelte, hogy szüntessék be a tálibok ellen harcoló északi szövetség segélyezését és fegyverekkel való támogatását. A pakisztáni küldöttség minden valószínűség szerint egy nappal meghosszabbítja látogatását. Pakisztán hosszú ideig közeli szövetségese volt az Egyesült Államoknak, főként Afganisztán 1979 és 1989 közötti szovjet megszállása idején. Ugyanakkor az Irak elleni háború, majd a Bagdadot sújtó rendszabályok, Izrael washingtoni támogatása az elmúlt tíz évben erősen táplálták az Amerika-ellenes érzelmeket az országban.

A tanácskozáson Mohammed Omar molla, az afganisztáni tálibok legfőbb vezetője ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor kezdeményeznek bármilyen jogi eljárást bin Ladent ellen, ha bizonyítékkal szolgál az Egyesült Államok a New York-i és washingtoni terrormerényletekben való bűnrészességéről.

A molla szerint Washington csupán "ürügyet keres" az Iszlám elleni háborúra. "Az ország ellenségeinek a szemében az iszlám rendszer szálka, és különböző okokat keresnek arra, hogy leszámoljanak vele. Oszama Bin Laden az egyik ilyen ürügy" - mondta a legfőbb tálib vezető. Hozzátette: bármilyen bizonyítékokat találnak a szaúdi milliárdos ellen, azt át kell adni az afgán legfelsőbb bíróságnak, vagy pedig három iszlám ország vallási elöljáróinak.