Minszk szerint Lukasenko győzelme a nép bölcs döntése

A belarusz "nép bölcs és érett döntése" volt Lukasenko újraválasztása. A miniszki külügyminisztérium szerint a Nyugatnak bele kellene törődnie ebbe. Lukasenko ellenzéke és a Nyugat szerint ugyanis az eredményeket meghamisították.

A minszki külügyminisztérium szerint a Nyugatnak bele kellene törődnie a fehéroroszországi elnökválasztás eredményébe, amely "az ország népének bölcs és érett döntését tükrözi".

A külügyminisztérium szerint "Washingtonnak az a szándéka, hogy ráerőltesse az európai közösségre a Fehéroroszországgal való együttműködést elutasító politikáját, csupán újabb bizonyítéka a jelenlegi fehéroroszországi államrend megváltoztatására irányuló amerikai akaratnak".

A minszki külügyminisztérium két nappal azután hozta nyilvánosságra közleményét, hogy az Egyesült Államok bírálta Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnököt, mondván: az államfő "lopta magának" a közelmúltban aratott, földcsuszamlásszerű elnökválasztási győzelmet.

A hivatalos adatok szerint a szeptember 9-én tartott elnökválasztáson Lukasenko a voksok 75,6 százalékát szerezte meg. A második helyen legfőbb ellenfele, Vlagyimir Goncsarik szakszervezeti vezető, az ellenzék közös jelöltje végzett, a szavazatok 15,39 százalékával.

Goncsarik szerint az eredményeket meghamisították, s valójában második fordulót kellet volna tartani.

Korábban:

Lukasenko nyerte a fehéroroszországi elnökválasztást

Lukasenko demokráciája

Lukasenko elnök megfenyegette a fehérorosz ellenzéket