Ki nem adják, csak távozásra szólítják fel bin Ladent

A tálib vallási tanács nyilatkozatban kérte az Egyesült Államokat, hogy várjon türelemmel, amíg bin Laden elhagyja Afganisztánt. Az USA viszont úgy döntött, hogy nem alkudozik tovább. A vallási tanács délelőtti nyilatkozatában azt javasolta a tálib kormánynak, kérje fel a terroristavezért, hogy "alkalmas" időn belül önként hagyja el Afganisztánt. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője közölte: az Egyesült Államok nem fogadhatja el, hogy bin Laden önként távozhasson Afganisztánból, vélhetőleg az egyik biztonságos menedékből egy másik biztonságos menedékhelyre. "A cselekvés ideje jött el, nem a szavaké" - mondta a szóvivő.

A 600 hittudósból álló iszlám testület nyilatkozatban közölte végső határozatát. A korábbi várakozásokkal ellentétben a gyűlés nem döntött bin Laden kiadatásáról. A vallási testület, amely döntésehozatali joggal rendelkezik a kérdésben, kétnapos tanácskozás után hozta meg határozatát.

A vallási tanács nyilatkozatában azt javasolta a tálib kormánynak, kérje fel a terroristavezért, hogy "alkalmas" időn belül önként hagyja el Afganisztánt. Üzenetükben arra kérik az Egyesült Államok kormányát, hogy addig is várjon türelemmel. A legfőbb vallási vezető, Omar molla egyelőre gondolkodik, hogy elfogadja-e a tanács javaslatát.

A tanács fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy együtt érez az áldozatok családjaival, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy abban az esetben, ha az Egyesült Államok megtámadná Afganisztánt, a muzulmánok szent háborút hirdetnek Amerika ellen.

A CNN hírtelevízió információi szerint az amerikai kormány nem kíván ölbe tett kézzel várakozni, azt pedig végképp kizártnak tartják, hogy a kormány  alkudozásba kezdene akár a tálibokkal, akár magával bin Ladennel.

A tálib vezető, Mohamed Omar molla visszautasította, hogy együttműködjön az Egyesült Államokkal és kiadja a terroristavezért, aki 1996 óta Afganisztánban bújdosik, és onnan szervezi, irányítja terrorakcióit. Omar molla megismételte a tálibok álláspontját, hogy bin Laden nem működött közre a WTC és a Pentagon elleni támadásban.

Egy Kandaharban kiadott nyilatkozatban Omar molla kijelentette, hogy "az iszlám az élet igaz útja, és az ellenségeink, akik a vallásunk ellen vannak, minket gondolnak ellenségnek. Megpróbálnak különböző ürügyekkel megszabadulni tőlünk. Egy ilyen ürügy Oszama bin Laden afganisztáni jelenléte is" - mondta a molla.

Omar molla megismételte azt az ajánlatot, hogy bin Ladent afganisztáni bíróság elé állítják, vagy az Iszlám Konferencia szervezete vizsgálná ki az ügyet. Az USA visszautasította mindkét lehetőséget.

Az afgán vezetők azt is bejelentették, hogy készek találkozni és megbeszéléseket folytatni az Egyesült Államokkal az esetről. Amerika ezt is elutasította. A Fehér Ház szóvivője, Ari Fleischer erről nyilatkozva közölte: "Az elnök üzenete a táliboknak nagyon egyszerű: ez a tettek és nem a tárgyalás ideje." Bush elnök elmondta: "Azt ajánlom a táliboknak, hogy sürgősen adják ki az al-Qaeda szervezőit, akik az országukban rejtőzködnek."

A tálib vezetés közölte, hogy elfogadják az ulémák döntését bin Laden jövőjéről. Megfigyelők elmondták a BBC-nek, hogy a vallási vezetők legtöbb találkozójukon a tálib gondolkodással egybehangzó döntést hoznak. A legtöbb uléma Omar molla mögött áll.

Pakisztán, bár most bejelentette, hogy hajlandó együttműködni az USA-val, közölte, hogy csak azért, mert nem hagytak neki más választást. Eddig az Afganisztánban uralkodó tálibok fő támogatója volt Pakisztán, de most arról akarja meggyőzni az országot, hogy adják ki bin Ladent.

[origo]