Távozásra szólították fel bin Ladent az afgán vallási vezetők

A jogtudósokból álló testület hivatalosan még nem ismertette határozatát. Először olyan hírek szivárogtak ki, hogy elutasítják a követelést, majd a tálib hírügynökség azt jelentette, hogy felszólították a terroristavezért: önként hagyja el Afganisztánt. Azt is bejelentették, hogy ha Amerika megtámadja az országot, akkor dzsihádot, vagy szent háborút hirdetnek az Egyesült Államok ellen.

Az ulémák tanácskozásán részt vevő tudósok azt mondják, a gyűlés nem szavazza meg bin Laden kiadatását. Az afgán hírügynökség, az Afghan Islamic Press az ezer egyházi jogtudós kabuli tanácskozásának második napján, csütörtök délelőtt számolt be a várható döntésről. Az ulémáknak Oszama bin Laden kiadatásáról kell dönteniük, a határozatot hivatalosan Amir Khan Muttaqi mullah, a tálib oktatási miniszter fogja ismertetni.

A kiszivárgott híreket közlő AIP hírügynökség szerint a jogtudósok úgy vélték, hogy bin Laden kiadatása nem oldaná meg a két ország között fennálló gondokat. "Az Egyesült Államoknak ugyanis nem ez az egyetlen problémája Afganisztánnal" - mondta az egyik jogtudós. Azt is hozzátette, ha Amerika tovább fenyegetőzik a támadással, a szent háború elkerülhetetlen lesz.

Nem sokkal később érkezett az a hír, miszerint felszólították a Nyugaton merényletek sokasága, valamint a múlt heti terrortámadás megszervezésével gyanúsított Oszama bin Ladent, hogy önként hagyja el Afganisztánt - jelentette az AP, a tálibok ellenőrzése alatt működő Bahtar hírügynökségre hivatkozva. A tájékoztatás szerint az afgánok dzsihádot, vagy szent háborút hirdetnek Amerika ellen, amennyiben megtámadják Afganisztánt.

[origo]