Marasztalja a NATO-t a macedón elnök

Nemzetközi katonai jelenlétet szeretne a macedón elnök. A NATO megkezdte a fegyverbegyűjtés utolsó szakaszát Macedóniában. A szkopjei parlament még nem tárgyal az alkotmány módosításáról.

Borisz Trajkovszki macedón elnök felkérte a NATO-ot, hogy a fegyverbegyűjtési akció után kisebb katonai kontingest hagyjon az országban. A katonák látnák el a nemzetközi megfigyelők védelmét.

Lord Robertson, a NATO főtitkára bejelentette, hogy a szövetség kész hozzájárulni a macedóniai stabilizációs folyamat sikeréhez. Az atlanti tanács ezért sürgősséggel megvizsgálja Macedónia kérését.

Fegyverbegyűjtés, parlamenti időhúzás

A NATO Macedóniában tartózkodó kontingense új fegyverbegyűjtő helyet nyitott, és ezzel megkezdődött az albán fegyverek begyűjtésének utolsó szakasza.

Az akció a tervek szerint szeptember 26-án fejeződik be. Az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) és a NATO megállapodása szerint a lázadók 3300 fegyvert adnak le. Eddig az UCK több mint 2200 fegyvert adott át.

A NATO szóvivője szerint az albánok készek a megállapodás teljesítésére. A szóvivő szerint a szövetségnek még meg kell vitatnia a macedón kormány kérését, hogy a fegyverbegyűjtés határidejének lejárta után a nemzetközi megfigyelők védelmére egy kisebb egység az országban maradjon.

A szláv-albán megállapodás szerint a fegyverbegyűjtési akcióval párhuzamosan a macedón parlamentnek az albán kisebbség jogainak kiszélesítéséről kellett volna határoznia. A képviselők azonban szerdán sem tudták megkezdeni a vitát, mert a törvényhozás - a honatyák hiányzása miatt - nem volt határozatképes.

A képviselők egy csoportja azt javasolta: szervezzenek népszavazást az alkotmánymódosításról. Ez az eredeti tervben nem szerepel, ezért sem a NATO, sem az albánok nem támogatják az ötletet.

Félő, hogy a kezdeményezés miatt megreked a békefolyamat: ugyanis a macedónok közül sokan ellenzik, hogy az albán kisebbség az eddigieknél több joggal rendelkezzék.

 

Korábban:

Heves összecsapások Macedóniában

Lassíthatja a népszavazás a békefolyamatot Macedóniában

Az albán gerillák szóvivője optimista

Macedón-EU nyilatkozatháború az intervencióról

Macedónia az ország feldarabolásától tart

Macedónia nem akar NATO-békefenntartást

Nagyobb lesz a macedóniai NATO-kontingens

Megállapodott a NATO az albán lázadókkal