Bush elnök magyar idő szerint hajnali három órakor rendkívüli sajtóértekezletet tart. A CNN értesülései szerint az elnök 30 percesre tervezettt beszédében először hivatalosan is megnevezi, kik támadták meg az Egyesült Államokat és bejelenti azt is, mi lesz erre az ország válasza. Bush "nagyon közvetlen" üzenetet küld majd a bin Ladent rejtegető táliboknak. Valószínűleg bejelenti, hogy nem ad több időt a tálib kormánynak arra, hogy meggondolja magát bin Laden kiadatásával kapcsolatban. Az elnök beszámol arról, mit sikerült eddig megtudni a támadókról, és arról, miért pont az USA-t támadták meg.

Azt, hogy elkerülhetetlen a fegyveres akció, az is jelzi a készülő bejelentés mellett, hogy csütörtök este újabb 130 katonai repülőgép indult az Egyesült Államokból a Perzsa-öböl irányába, hogy csatlakozzanak a térségben állomásozó amerikai csapatokhoz.

Az újabb repülőgépek mellett az is egyértelműen a fegyveres akciót valószínűsíti, hogy Bush egy csütörtök esti kijelentése szerint az USA a terrorizmus elleni harchoz minden lehetséges erőforrást mozgósítani fog. Ez számokban kifejezve  - a CNN szerint - azt jelenti, hogy a készülő hadműveletre 30 milliárd dollárt szán az Egyesült Államok. A terrorizmus elleni harchoz a britek teljeskörő támogatásról biztosították az USA-t. Emellett Spanyolország és Portugália is bejelentette, hogy átengedi légi támaszpontjait az akciókhoz.