Huszonkét halott a Toulouse melletti gyárrobbanásban

Huszonketten meghaltak abban a nagy erejű robbanásban, amely a Toulouse melletti vegyi üzemben történt. Két és fél ezer a sérültek száma. Terrorcselekményre utaló jelet estig nem találtak.

A legfrissebb adatok szerint 22 személy vesztette életét abban a hatalmas robbanásban, amely péntek délelőtt történt a dél-franciaországi Toulouse város külterületén lévő vegyi üzemben. Kórházba 650 embert szállítottak - 30 sebesült állapota igen súlyos - , és további 1900 könnyű sérültet részesítettek elsősegélyben. Tizenöt embert eltűntként tartanak számon - ők feltehetően a vegyi üzemet elpusztító tűzvésznek estek áldozatul.

A robbanás ereje egyes források szerint megfelelt egy 3,2-es erősségű földrengésnek; az AZF vegyiüzem helyén 50 méter átmérőjű kráter jelzi a robbanás középpontját. A robbanás romba döntött két, egyenként száz méter hosszú üzemépületet. Az üzem nagy része romba dőlt, sok helyütt csak a fém tartógerendák maradtak állva.

A vegyi üzem a Franciaországban nyilván tartott 372 olyan létesítmény közé tartozott, amely az Európai Unió normái szerint fokozott biztonsági felügyeletet igénylő, különlegesen veszélyes helynek minősül.

A felszabadult gázfelhő a városközpont felé sodródott. A vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy nem tartalmaz mérgező anyagokat. A lakosságot felkérték, hogy maradjon odahaza. Lionel Jospin miniszterelnök Párizsból a katasztrófa helyszínére utazott.

Az AZF gyárban történt detonációval egy időben a városközpontból is hatalmas robajjal járó robbanásokat észleltek, a központi bíróság épülete körüli házak és irodák ablakai szétrepültek. Az első jelentések szerint ezek összefüggésben lehetnek a lőszergyártó üzemben történt detonációval.

A Grande Paroisse, a legnagyobb francia műtrágyagyártó cég az AZF márkanévvel árulja termékeit. A francia rádió jelentése szerint a robbanást az okozta, hogy a munkások hibát követtek el a vegyszerek keverésekor.